Interieur - Badkamer

Energiebesparende maatregelen voor de badkamer

Overmatig warm water verbruik is niet alleen erg belastend voor het milieu, het kost ook heel wat geld. Het warm waterverbruik huishouden is namelijk goed voor ongeveer 12% van de energiefactuur. Je hebt dus geen enkele reden om niet voor duurzaam wonen te kiezen en enkele energiebesparende maatregelen te nemen. Tijd voor enkele tips om water te besparen!

Energiebesparende maatregelen voor de badkamer, zonder een euro uit te geven…

 • Neem een snelle douche

Neem liever een snelle douche dan een bad. Het gemiddeld waterverbruik bij een douchebeurt is slechts 40 liter water, terwijl er al gauw 100 tot 130 liter in een bad loopt! Daarmee kan je drie keer douchen. En als je een waterbesparende douchekop installeert, zelfs 5 keer. Kleine kinderen kunnen ook met twee in bad. Jouw besparing: 50%!

 • Draai tijdig de kranen toe

Sluit de kraan tijdens het inzepen, tanden poetsen, scheren of handen wassen. Het water blijft anders onnodig lopen en per minuut ben je makkelijk 5l water kwijt. Gebruik bij het tanden poetsen ook een bekertje en laat de kraan niet nodeloos lopen.

 • Beperk de temperatuur

Beperk de temperatuur tot 50° C voor een doorloopsysteem en 60° C voor een boiler. Die temperatuur is hoog genoeg, je verbruikt minder energie en voorkomt kalkaanslag in jouw toestel.

 • Schakel de installatie uit tijdens lange afwezigheden

Doof de waakvlam van de boiler wanneer je voor langere tijd afwezig bent. Zo kan je energie besparen en bovendien is het veiliger.

Hoe water besparen voor enkele euro’s…

 • Vergeet niet te ontkalken

Laat jouw boiler regelmatig ontkalken. Kalk die zich vasthecht op de weerstand vermindert de efficiëntie van het toestel. Je hebt dan meer energie nodig om jouw water op te warmen.

 • Isoleer leidingen

Als je over een waterreservoir of boiler beschikt, isoleer je best de warmwaterleidingen.

 • Verminder het waterverbruik douche en installeer een spaardouchekop en/of thermostatische kraan

Installeer een douche met thermostatische kraan en/of zuinige douchekop met debietbegrenzer. Dat is wat duurder in aankoop, maar maakt het wel mogelijk om je waterverbruik en energieverbruik aanzienlijk te doen dalen.

 • Installeer een programmeringsklok

Als jouw verwarmingsketel zowel warm water voor de radiatoren als voor de sanitaire voorzieningen (badkamer, keuken) produceert, kan je de productie van warm water gemakkelijk afstemmen op de vraag door een programmeringsklok te installeren.

 • Kies voor gas

Doorloopsystemen op aardgas hebben doorgaans een beter rendement dan opslagsystemen. Als ze bovendien werden uitgerust met een systeem voor automatische ontsteking, besparen ze op de energie die anders naar de waakvlam gaat (€ 40/jaar).

 • Kies voor een waterbesparend toilet met spaarknop.

De grootste hoeveelheid van het dagelijks waterverbruik gezin gaat door het toilet (9l per spoelbak, zowat 5 keer per dag). Installeer dus een toilet met een dubbele spoelknop, voor groot en klein volume. Je kan ook de inhoud van de spoelbak verkleinen door de vlotter te verlagen of er een volle fles in te leggen. Ook het verbruik van regenwater in het toilet doet je drinkwaterverbruik aanzienlijk dalen.

 • Herstel lekkende kranen onmiddellijk.

Lekkende kranen verspillen enorm veel drinkwater. Een kraan die 10 druppels per minuut lekt, zorgt voor een jaarlijks verlies van bijna 2000 liter.

Moraal van het verhaal? Energiebesparende maatregelen kunnen heel eenvoudig zijn en hoeven niet veel geld te kosten.

16/02/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Energie besparen in de woning: 30 tips
Volgende artikel
De woonkamer inrichten met de nieuwe Habitat design zetels!