Bouw & Reno - Sanitair

Energie besparen? Zorg voor een optimale temperatuurregeling in huis

energie besparen met een thermostatische kraan

Energie besparen staat vandaag hoog op de prioriteitenlijst van elke milieubewuste consument. En dat is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Dankzij  deze eenvoudige trucjes spaar jij jaarlijks behoorlijk wat geld uit. Sommige kun je zelfs vandaag al uittesten!

Ruimtethermostaat en thermostatische kranen

Een van de belangrijkste energiebesparende tips is ongetwijfeld een goeie temperatuurregeling. Twee elementen zijn hierin cruciaal: je hebt een ruimtethermostaat nodig voor de woning zelf en thermostatische kranen om de temperatuur in de verschillende kamers te regelen. De thermostaat regelt temperatuurschommelingen en zet de verwarming aan of uit naargelang het buiten warmer of kouder wordt.

De thermostatische kranen zijn nodig in grotere of kleinere ruimtes die meer of minder zon krijgen. In verschillende ruimtes worden daarom thermostatische kranen aan de radiatoren gemonteerd. Zo valt de radiator bij een warme temperatuur in de kamer uit. Je bespaart jaarlijks tot wel 15% op je energierekening!

energie besparen met een thermostatische kraan

Energie besparen door je huis te verluchten

Je verwacht het op het eerste gezicht niet, maar als je energie wil besparen, zet je het best regelmatig de ramen open. Zo vermijd je condensvorming en vindt de vochtige lucht zich een weg naar buiten. Zet je raam zowel ’s morgens als ’s avonds gedurende tien minuten open. Het kost namelijk minder energie om een droog huis te verwarmen. Doe het niet langer dan tien minuten, want dan verlies je natuurlijk wél kostbare energie.

Optimale isolatie

Een van de belangrijkste zaken die ervoor zorgen dat er weinig tot geen warmte verloren gaat, is een optimaal geïsoleerd huis. Langs kieren en gaten gaat er namelijk veel warmte verloren. Ook goed geïsoleerde vensters en deuren kunnen soelaas bieden.

Gordijnen en rolluiken

Om zo weinig mogelijk warmte verloren te laten gaan en optimaal van de warmte te genieten, doe je ’s avonds het best je rolluiken naar beneden. Ook in de zomer is het een goed idee om de rolluiken deels naar beneden te laten en de gordijnen in bepaalde ruimtes te sluiten. Airco is namelijk een echte energievreter. Maak er daarom in de zomer zo weinig mogelijk gebruik van.

 

13/11/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
The American Dream: zó voeg je een vleugje Amerika toe aan je woning
Volgende artikel
Waarom kiezen almaar meer kopers voor lamelparket?