Bouw & Reno - Sanitair

Een waterlek opsporen: zo pak je het aan

waterlek opsporen

Is jouw waterfactuur op onverklaarbare wijze de hoogte in gegaan? Dan is de kans groot dat je met een waterlek kampt. Maar hoe spoor je de lekkage op? En wat zijn andere mogelijke tekenen aan de wand – soms zelfs letterlijk? Tips om snel mee aan de slag te gaan!

waterlek opsporen Tekenen aan de wand

Het hoeft niet altijd de plots stijgende waterfactuur te zijn die je attent maakt op een mogelijk waterlek ergens in huis. Soms zijn er ook letterlijk tekenen aan de wand te zien. Zo kan er vocht in de muren sijpelen of kan het plafond vochtplekken vertonen. Meestal gaat het dan om donkere vlekken die schimmel en dus een vochtprobleem verraden. En een vochtprobleem leidt vaak naar een lekkage – als het tenminste niet om opstijgend vocht gaat.

Kijk eens goed rond

Onze eerste tip is dus: kijk regelmatig eens goed rond in huis als je ergens een waterlek vermoedt. Schuif desnoods de kasten of de meubels opzij, zodat je ook alle verborgen hoeken en kantjes van je woning kunt checken op vochtvlekken. Is je woonkamer afgewerkt met houten plinten of leidt een houten trap naar de kelder? Let dan zeker op houtrot, want ook dat is een kenmerkend symptoom van vochtproblemen.

waterlek opsporenWaterlek opsporen: doe de test

Vermoed je dat de oorzaak van je hoge factuur ligt in een leidinglek? Dat kun je eenvoudig testen. Gebruik gedurende enkele uren geen water, bijvoorbeeld ’s nachts. Spreek met je huisgenoten af dat niemand de kraan laat lopen of het toilet doorspoelt. Noteer voordat je gaat slapen de meterstand, en ga ’s ochtends opnieuw kijken. Is de stand van de meter veranderd? Dan moet er ergens een waterlek zijn.

Lekt er ergens een kraan, maar weet je niet zeker of het in de badkamer, het toilet of de keuken is? Zet gedurende een nacht bekertjes onder alle kranen en check de volgende ochtend of er water in staat.

Vermoed je dat de wc lekt? Lees dan zeker onze tips om zelf een lekkende wc te herstellen!

 

07/01/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Eén huis voor het leven? Belgen blijken honkvast en verhuizen zelden
Volgende artikel
Welke douchevloer is geschikt voor jouw badkamer?