Bouw & Reno - Sanitair

Een urinoir in huis: een trend?

urinoir in huis

In de mannentoiletten van openbare gebouwen en horecazaken zijn ze de gewoonste zaak ter wereld, maar in woningen van particulieren zijn ze nog niet echt ingeburgerd. We hebben het over urinoirs. Lijkt het je vreemd om bij je thuis een urinoir te installeren? Daar is nochtans geen enkele reden toe. Integendeel: een urinoir biedt heel wat voordelen én het is erg trendy.

Trendsetter Ozzy

Wie vroeger op MTV naar The Osbournes keek, heeft het misschien gemerkt: Ozzy had een urinoir in zijn badkamer hangen. Erg vooruitstrevend, want in die tijd had bijna niemand dat thuis. Vandaag is het in Amerikaanse huisgezinnen al minder uitzonderlijk en ook bij ons verkopen sanitairwinkels almaar vaker urinoirs aan particulieren. Wordt een urinoir straks even vanzelfsprekend als een handenwasser?

De voordelen van een urinoir

Een urinoir wordt ook wel prozaïsch een vespasienne, pissijn, pissoir, pisbak of waterplaats genoemd. Eenvoudig gesteld is het een sanitaire installatie die enkel bedoeld is om in te plassen. Vaak zijn urinoirs afgewerkt met glazuur. Ze zijn verkrijgbaar in wit, crème en diverse andere kleuren.

Een urinoir heeft heel wat voordelen:

 • Met een urinoir win je tijd.
 • Een urinoir neemt niet veel plaats in en hoeft niet per se in een afgesloten ruimte gehangen te worden.
 • Een urinoir is zuiniger met water dan een gewoon toilet. Er bestaan zelfs waterloze urinoirs.
 • Een urinoir oogt erg chique.

Tegenwoordig bieden de meeste sanitairmerken urinoirs aan. Het assortiment is vaak verrassend ruim. Je vindt urinoirs in de meest diverse vormen, met en zonder sluitdeksel.

Het urinoir als designobject

Een urinoir in huis halen is een heus statement. Je kiest voor comfort, maar ook voor een bepaalde stijl. Een van de bekendste designurinoirs is ‘Kisses’ van de Nederlandse ontwerpster Meike van Schijndel. Dit urinoir in de vorm van een vrouwenmond, dat doet denken aan het logo van the Rolling Stones, zorgde al voor heel wat controverse. Zo werd het na klachten van gebruikers verwijderd uit de John F. Kennedy International Airport in New York.

Dames hoeven zich trouwens helemaal niet gediscrimineerd te voelen door de urinoirtrend. Sinds industrieel ontwerpster Marian Loth enkele jaren geleden met het komvormige vrouwenurinoir Lady P (spreek uit: pie) op de proppen kwam, is staand plassen niet langer een loutere mannenzaak.

 

07/03/2017

Vragen en opmerkingen

GH
Guda Heyke (vraag over foto)

wat kost dit urinoir en waar is hij te koop?

  HI
  Hanne Inspirerend Wonen

  Dag Guda,

  Dit specifieke urinoir is niet te koop, maar in je lokale badkamer- en sanitairwinkel kunnen ze je ongetwijfeld verder helpen. Verder kun je natuurlijk ook online al wat urinoirs met elkaar vergelijken, bijvoorbeeld op de website van SaniWeb.

  Met inspirerende groet,

  Hanne
  Inspirerend Wonen

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
3 budgetvriendelijke DIY-accessoires om je interieur te pimpen
Volgende artikel
Onderhoudsvrije stoffen: je zetel probleemloos proper houden