Bouw & Reno - Sanitair

3 manieren om je sanitair te beschermen tegen kalkaanslag

Kalkaanslag

Kalkaanslag kan hardnekkig zijn, en zorgt vooral in de badkamer en het toilet voor ontsierende witte vlekken. Het liefst wil je je sanitair natuurlijk zo lang mogelijk mooi laten blinken als nieuw. Maar hoe bescherm je je toestellen tegen kalkaanslag? Wij geven je graag enkele tips mee, die je heel eenvoudig kunt toepassen. Zelfs vandaag al!

1.      Afdrogen is de boodschap

Wil je voorkomen dat je moet schrobben en schuren om kalkaanslag te verwijderen? Neem dan je voorzorgen en leg te allen tijde een droge schoonmaakdoek in de badkamer. Druk je huisgenoten op het hart om na elke douchebeurt de douchebak en de kranen goed droog te wrijven. Op die manier krijgt kalk geen kans om zich vast te hechten aan het chroom, en blijven je kranen schitteren als nieuw.

2.      Grootmoeders middeltjes

kalkaanslagVoor de meeste huis-, tuin- en keukenprobleempjes loont het de moeite om na te gaan hoe je grootmoeder het destijds oploste. Decennia geleden gebruikte men nog niet zulke agressieve schoonmaakproducten als nu en zocht men zijn toevlucht in middeltjes die in de keukenkast voor het grijpen stonden. Azijn en citroen zijn bijvoorbeeld bijzonder effectief om kalkaanslag mee te lijf te gaan. Gebruik ze wel beide in combinatie met warm water om het effect te verzachten en je sanitaire toestellen niet te beschadigen.

Let op: zorg er altijd voor dat je een zacht en brandschoon doekje gebruikt wanneer je je kraan schoonmaakt. Anders komen er door de vuilresten in het doekje misschien krassen op het chroom.

3.      Waterontkalker

Komt de kalkaanslag steevast terug? Dan is de hardheid van het leidingwater wellicht aan de hoge kant. ‘Hard water’ is water dat veel kalk bevat. Kalk die zich onvermijdelijk hecht aan je kranen en vaak ook aan de douchekop. De oplossing? Installeer een waterontkalker. Die verzacht het water, waardoor je toestellen minder blootgesteld worden aan kalk en jij dus minder schoonmaakwerk hebt. Bovendien zorgt een waterontkalker ervoor dat je toestellen langer meegaan. Dubbel voordeel dus!

 

01/10/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Verwarmen met airco? Kies voor de omkeerbare airco of warmtepomp
Volgende artikel
De ondervloer: essentieel voor het comfort van je laminaatvloer