Bouw & Reno

Plexiglas zagen: Wat zijn de mogelijkheden?

Plexiglas of Perspex is een veelgebruikt materiaal voor zowel binnen- als buitenshuis te gebruiken. Maar plexiglas zagen dient met de juiste voorzichtigheid en materiaal te gebeuren. Lees hier hoe je zelf een plexiglas op de juiste manier op maat kan zagen

Je Plexiglas beschermen

Vooraleer je een flexiglas op de juiste grootte wil verzagen, dien je het oppervlak goed te beschermen. Verwijder daarom de beschermfolie nog niet. Het voorkomt krassen en zorgt voor een gladde zaagsnede zonder dat er afbrokkelingen plaatsvinden. Moest het zijn dat de beschermfolie al verwijderd is, plak het zaagvlak dan af met een schilderstape. Door het aanbrengen van de extra tape zal het plexiglas niet breken.

Plexiglas handmatig snijden

Indien je zeer dun plexiglas op maat wil zagen, kan je dit versnijden met een breekmes. Maak een inkeping met het breekmes en breek het plexiglas op de snijlijn. Is het plexiglas dikker? Dan blijft het interessant om eerst een groef te maken, vooraleer je het elektrisch of met de hand verder zaagt. Zo voorkom je alvast versplinteringen.

Het elektrisch zagen van plexiglas

Vanaf dat het plexiglas iets dikker is, kan je het niet meer zomaar breken. Een eerste optie is het gebruik van een cirkel- of decoupeerzaag. Bij het gebruik van een elektrisch toestel gebruik je een metaalzaag en vooral een zeer lage zaagsnelheid, anders smelt het plexiglas door de wrijvingswarmte. Het nadeel van een decoupeerzaag is de moeilijkheid om mooi recht te zagen, daarom gebruik je best een lat waarlangs je zaagt. Zo bekom je een recht snijvlak.

Zaag je plexiglas met een handzaag

Welke optie je ook verkiest. De veiligste methode blijft het gebruik van een eenvoudige handzaag. Gebruik hiervoor een handzaag met fijne tanden en ga rustig door het plexiglas. Zo voorkom je smeltend flexiglas of versplinterende deeltjes. Je zal merken dat het handmatig verzagen van je plexiglas nog steeds het beste resultaat geeft. Ga indien nodig achteraf met een schuurpapier over het snijvlak voor een feilloos en glad resultaat.

 

12/09/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Kleurrijke keukenaccessoires voor meer kookplezier
Volgende artikel
Fotobehang: je woonkamer uniek inrichten