Bouw & Reno

Pleisterwerk herstellen? Kan je perfect zelf!

Als doorwinterde doe-het-zelver probeer je waar mogelijk de kosten te drukken en zelf aan de slag te gaan. Had je graag het pleisterwerk van je muur zelf hersteld? Doorloop dan ons stappenplan en ga zelf aan de slag om barsten of oneffenheden zelf te herstellen.

Hoe ontstaan barsten in het pleisterwerk?

De meest voorkomende soort zijn krimpbarsten. Doordat de ondergrond water bevat, gaat het pleisterwerk naar verloop van tijd uitzetten of krimpen door temperatuurschommelingen. Door het krimpen of uitzetten worden er bijgevolg barsten gecreëerd. Niet enkel bij het gebruik van pleisterwerk ontstaan barsten. Ook bij de afwerking met beton kunnen dergelijke barsten ontstaan. Indien het vocht uit het beton te snel verdampt, kan dit barsten tot gevolg hebben.

Pleisterwerk herstellen: De juiste voorbereiding.

Pleisterwerk herstellen start steeds vanuit de juiste voorbereidingen. Tref bijgevolg eerst de volgende voorbereidingen, vooraleer je de barst opvult:

  • Tik met een voorwerp rondom de barst en verwijder de holle ruimtes rondom de barst.
  • Maak de ruimte rond de barst ruwer, zo zal het nieuw pleisterwerk beter hechten.
  • Vervolgens maak je het te bewerken pleisterwerk volledig stofvrij (gebruik borstel of stofzuiger om alle resterende deeltjes te verwijderen).
  • Bevochtig tot slot de barst en de omliggende ondergrond om te voorkomen dat teveel vocht uit het nieuw pleisterwerk wordt onttrokken.

Zelf pleisterwerk herstellen: Ga van start!

Nu je de nodige voorbereidingen hebt getroffen kan je de barst effectief gaan herstellen. Maar hoe ga je aan de slag?

  • Kies het juiste opvulmateriaal. Zo gebruik je best gips voor pleisterwerk en mortel voor een cement ondergrond. Tegenwoordig bestaan er al veel polyvalente oplossingen die voor alle ondergronden geschikt zijn.
  • Vul de holte op met een plamuurmes. Zorg ervoor dat de ruimte volledig is gevuld en gelijk getrokken met de rest van de ondergrond.
  • Laat het nieuw pleisterwerk goed uitharden. De nodige tijd hangt af van de grootte van de herstelling.
  • Eens uitgehard, kan je het pleisterwerk licht gaan opschuren.
  • Werk tot slot af met de gewenste grondlaag of behangpapier.

Barsten in het pleisterwerk bij verschillende ondergronden

Stel dat je een barst ontdekt bij twee verschillende ondergronden, dan zal enkel het herstellen van de barst geen oplossing bieden. In deze situatie hoef je de nieuwe pleisterlaag te wapenen met een stuk glasvezelnet. De voorbereidingen zijn identiek aan het opvullen van een eenvoudige krimpbarst. Enkel breng je hier eerst een dunne laag gips aan, om daarna het glasvezelnet aan te brengen. Vervolgens bepleister je het glasvezelnet tot het niet meer zichtbaar is. Op deze manier voorkom je terugkerende barsten en zorg je voor een ijzersterke binding.

Dit werkje toch maar liever aan een professional toevertrouwen? Via onze gratis en vrijblijvende offerteservice, vergelijk je eenvoudig offertes voor pleisterwerken!

25/09/2013

Jouw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Vorige artikel
Faire une étagère élastique
Volgende artikel
Les tapis modernes donnent du caractère à votre maison