Bouw & Reno

Plat dak: onderhoud

Nu de herfst zich al een eerste keer heeft laten voelen staan er weer tal van jaarlijkse klusjes voor de deur. Het onderhoud van je plat dak, bijvoorbeeld. Nogal wat mensen schenken er weinig aandacht aan, maar een degelijk onderhoud van je plat dak kan heel wat problemen – onder andere met afwatering – én de daarbij horende kosten voorkomen.

Maak je plat dak schoon

Het is belangrijk dat je op tijd en stond de bladeren van je dak gaat verwijderen. Die gaan, vooral in de herfst, vlug ophopen en kunnen voor verstopte regenpijpen zorgen. Een goede afwatering is nochtans cruciaal. Controleer daarom minstens twee keer per jaar alle afvoerleidingen.

Maar ook andere begroeiing kan voor problemen zorgen. Verwijder bij het onderhoud van je plat dak dus ook steeds mos, afval en ongewenste plantenbegroeiing. Woekerende planten op je dak laten staan is overigens nooit een goed idee. Voor je het weet beschadigen de wortels je dakbedekking, waardoor het niet langer waterdicht is.

Als je dan tóch op je dak staat om de bladeren te verwijderen, doe dan ook even een grondige check-up van andere zaken. Controle, reiniging en herstel van verluchtingspijpen en dakrandprofielen, bijvoorbeeld, is zo’n een taakje waar maar weinig mensen aandacht aan besteden. Nochtans geldt ook hier de regel: beter voorkomen dan genezen.

Onderhoud van dakbedekking

De toplaag van je plat dak moet altijd in orde zijn. Onder je dakbedekking kunnen zich echter blazen gaan vormen, die in een later stadium kunnen gaan scheuren, waardoor er lekken ontstaan. Het is dus belangrijk om dergelijke blazen tijdig op te merken én te verwijderen. Hoe ga je te werk?

–        Snij de blaas open in de vorm van een kruis

–        Plooi de vier lipjes naar buiten en maak grondig droog

–        Besmeer daarna rijkelijk met een waterdichte dakbedekker

–        Plooi de vier hoeken weer dicht en bestrijk opnieuw met de waterdichte pasta

–        Breng over het geheel een glasvezelwand aan en nog een laag waterdichte dakbedekker

 

10/10/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Bescherm je woning tegen inbraak met veiligheidsbeslag
Volgende artikel
De mooiste & warmste interieur design trends voor dit najaar