Bouw & Reno - Nieuwbouw

Zorgwonen en mantelzorgwoningen steeds populairder maar …

Mantelzorg is het geven van extra zorg aan een zorgbehoevende persoon uit je directe omgeving. Dit kan dus je kind of een familielid zijn. Door de steeds groeiende kosten van bejaardentehuizen, zien we nu dat steeds meer ouderen bij hun kinderen gaan inwonen. Een mantelzorgwoning is dus de perfecte oplossing als je het ons vraagt maar je moet wel met het één en ander rekening houden…

Wat zijn de voorwaarden voor een mantelzorgwoning?

De Vlaamse overheid omschrijft zorgwonen als volgt: “Zorgwonen of kangoeroewonen is het creëren van een kleinere woongelegenheid binnen een bestaande woning zodat maximaal twee oudere of hulpbehoevende personen kunnen inwonen.”

Je moet dus als het ware een apart woongedeelte voorzien in je woning. De overheid stelt hieraan wel enkele voorwaarden. Zo moet de woning jouw eigendom zijn – huurwoningen kunnen ook indien de eigenaar op de hoogte is. Daarnaast moet de ondergeschikte wooneenheid een fysiek geheel vormen met de hoofdwoning en moeten de personen die je gaat huisvesten ofwel ouder dan 65 jaar zijn ofwel hulpbehoevend zijn. Dit wil zeggen: personen met een handicap, personen die in aanmerking komen voor een tegemoetkoming van de Vlaamse zorgverzekering of personen die hulp nodig hebben om zelfstandig te wonen.

Daarnaast zijn er nog enkele voorwaarden die je op de site van de Vlaamse overheid kan raadplegen.

Een aanbouw voor je zorgwoning

De ideale oplossing is het aanbouwen van een extra ruimte. Op die manier creëer je een nieuwe ruimte waar je ouders of hulpbehoevende personen zelfstandig kunnen wonen maar toch dichtbij zijn in geval van nood. Een aanbouw aan je woning kan op verschillende manieren en met diverse materialen. Zo kan je de aanbouw in dezelfde stijl als je woning doortrekken maar kan je er ook voor kiezen om een contrast te creëren. Daarnaast kan je kiezen voor een houtskeletbouw, een aanbouw in glas of een strakke aanbouw in beton. Ook prefab is een goede en populaire keuze.

Het uitbreiden van je woning brengt uiteraard een investering met zich mee. Zo moet je een beroep doen op een architect, moet je de nodige vergunningen aanvragen (en betalen) en moet je er rekening mee houden dat er diverse voorzieningen ingebouwd moeten worden, waaronder sanitair. Hierdoor kunnen de kosten al snel oplopen tot 25.000euro en meer. Er zijn echter heel wat knappe voorbeelden:

De keerzijde is dat een aanbouw je woning niet alleen uitbreidt maar meteen ook de waarde van de woning verhoogt. Er zijn echter ook andere oplossingen…

Mobiele aanbouw

Een andere mogelijkheid is de mobiele aanbouw. Zo kwam het Limburge bedrijf Skilpod onlangs nog in het nieuws met hun mobiele zorgeenheden die in één dag tijd geplaatst en ook weer weggehaald kunnen worden. Deze wooneenheden van 48m² zijn volledig ingericht en voorzien van het hedendaagse comfort en technologie. Het perfecte alternatief dus voor zorgcentra en serviceflats die in 2025 met een tekort van 25.000 plaatsen zullen zitten. Het grote probleem is dat de regelgeving vandaag nog niet aangepast is aan deze vorm van wooneenheden.

Hoog tijd dus voor de overheid om de papieren rompslomp rond deze mobiele en tijdelijke mantelzorgwoningen te vereenvoudigen en de nodige vergunningen te voorzien.

31/03/2015

Vragen en opmerkingen

T
Thielens

Kan je zo een mantel zorg woning bij je kinderen in hun eigen tuin zetten en als je die koopt blijft het dan voor altijd je eigendom

  HI
  Hanne Inspirerend Wonen

  Dag mevrouw Thielens,

  Een mantelzorgwoning wil zeggen: een woning met verschillende wooneenheden waar zowel zorgbehoevende als zorggevende wonen. Ze hebben dus elk hun eigen woonkamer, keuken, badkamer en slaapkamer, maar wonen wel onder hetzelfde dak.

  Een extra bijgebouw zetten in de tuin gaat niet zomaar, zeker niet als het een gebouw zal zijn dat bewoond zal worden. Bovendien kun je niet bouwen op het eigendom van iemand anders: dat kunnen alleen de eigenaars. Alle aanbouw en bijgebouwen zullen dan ook eigendom zijn van de eigenaars.

  Met inspirerende groet,

  Hanne
  Inspirerend Wonen

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
DIY-tip! Zet je favoriete foto of quote op hout met waspapier
Volgende artikel
Happy summer feelings in je interieur met de botanische trend!