Bouw & Reno - Nieuwbouw

Wat is een assistentiewoning en voor wie is ze bedoeld?

assistentiewoning

Zorgvastgoed is vandaag in opmars en dat hoeft niet te verwonderen, gezien de toenemende vergrijzing van de bevolking. Ouderen die nog zelfstandig kunnen en willen wonen maar daarnaast wel nood hebben aan ondersteuning en zorg, kunnen tegenwoordig opteren voor een assistentiewoning. Een relatief nieuw woonconcept, dat flink wat voordelen biedt.

Wat is een assistentiewoning?

assistentiewoning Een assistentiewoning of serviceflat (in Nederland spreekt men ook wel van een ‘aanleunwoning’) is een op zichzelf staande wooneenheid, die meestal tegen een zorginstelling is aangebouwd. Zo’n woning of flat heeft alles wat een normale woning ook heeft – keuken, woonkamer, badkamer, slaapkamer en toilet – maar is wel aangepast aan de noden van senioren. Er zijn bijvoorbeeld nergens  trappen, de badkamer is voorzien van een inloopdouche of instapbad, en de woning bevat ook een oproepsysteem waarmee in noodgevallen hulp kan worden ingeroepen.

Wie is gebaat bij een assistentiewoning?

Ouderen die niet goed meer te been zijn maar wel nog in staat zijn om zelfstandig te wonen en te leven – al dan niet samen met hun partner – willen liever niet in een rusthuis of zorginstelling verblijven. Voor die ouderen is een assistentiewoning de ideale oplossing. Ze wonen er zelfstandig en in alle privacy, maar hebben wél makkelijk toegang tot basiszorg en ondersteuning.

assistentiewoning Vaak zijn er in een assistentiewoningencomplex ook gemeenschappelijke ruimten voorzien, zodat er minder kans is op vereenzaming en het gemeenschapsgevoel herleeft. Niet onbelangrijk in deze almaar meer individualiserende tijden, waarin hulpbehoevende ouderen vaak in de kou blijven staan …

Assistentiewoning kopen of huren?

Investeren in een assistentiewoning is investeren in een duurzame toekomst. De kans is groot dat er op lange termijn steeds meer nood zal zijn aan dit soort van ‘vergrijzingsvriendelijke’ woningen; op termijn vormt het dus een veilige investering. Bovendien geniet je in Vlaanderen een verlaagd btw-tarief van 12 procent bij de aankoop van een assistentiewoning (al zijn daar wel enkele voorwaarden aan verbonden).

16/12/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Wat is er zo fijn aan vloerverwarming?
Volgende artikel
Klaar voor de feestdagen?