Bouw & Reno - Nieuwbouw

Passief wonen in een passiefhuis

Passief wonen is ons niet volledig vreemd meer. Een passieve woning is een woning waar men niet actief verwarmt. Een energiezuinig huis dat vaak streeft naar nul energieverbruik. In een passief huis gaat er weinig warmte verloren en tracht men zoveel mogelijk warmte te winnen. De optimale luchtkwaliteit in zo’n huis zorgt voor een hoog leef- en wooncomfort.

Een passieve woning, hoe werkt het?


De kunst van een passief huis is de isolatie. Drievoudige beglazing zorgt er voor dat, in de winter, de zon het huis verwarmt. Extra isolatie in deuren, muren, het dak en de vloer houdt de warmte vast. Daarnaast is het belangrijk dat het huis een optimale tochtdichtheid heeft. Het aanvoeren van verse lucht en het afvoeren van gebruikte lucht gebeurt door een gecontroleerd ventilatiesysteem.

Hoe hou je een passieve woning warm in de winter?

Enkel bij extreme buitencondities is een effectieve warmtebron nodig. Dit kan een kleine radiator zijn of een convector. De overblijvende energiebehoefte wordt aangevuld door, ter plaatse geproduceerde, hernieuwbare energie. Deze energie komt voort uit verschillende hernieuwbare energiebronnen. Deze bronnen zijn: fotovoltaïsche panelen, thermische zonnepanelen en een warmtepomp.

Passieve huizen die deze hernieuwbare energiebronnen optimaal gebruiken worden vaak nulenergiewoningen genoemd. Deze woningen wekken eigen energie en hebben dus geen andere energiebron nodig.

De grote voordelen van een passief huis?

Het grootste voordeel is dat je veel minder energie verbruikt. Het huis op zich is natuurlijk een iets grotere investering, maar je energiekosten dalen met ongeveer 85%. Een slimme investering dus. Daarnaast is het beter voor het milieu. De woning zorgt voor een eigen binnenklimaat en de extra energiebehoefte wordt opgevangen door hernieuwbare energiebronnen. Wat wil zeggen dat je zelf energie opwekt. Daarnaast is het heel aangenaam wonen in een passief huis. Door de optimale luchtkwaliteit is wonen in zo’n huis enorm comfortabel.

30/01/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Is het einde van de woonbonus in zicht?
Volgende artikel
Extreem duurzaam wonen met Green Evelien