Bouw & Reno - Nieuwbouw

Passief wonen: de voor- en nadelen

Je hoort vandaag de dag steeds meer over passieve woningen, en steeds meer Belgen vinden hun weg naar passief wonen. Toch twijfelen velen of ze wel goed doen aan de bouw van een passieve woning, vooral de hogere kostprijs houdt veel mensen tegen. Twijfel je zelf ook? Laten we dan even de voor- en nadelen van passief wonen op een rijtje zetten!

De voordelen van passief wonen

Het grootste voordeel van een passieve woning is ongetwijfeld een lagere energiefactuur. Gemiddeld ligt die vier tot tien maal lager dan is een klassieke woning. Daarnaast biedt passief wonen nog enkele andere voordelen:

  • Een lagere CO2 uitstoot: doordat je minder moet verwarmen, is er ook een lagere CO2 uitstoot. Zeker als je investeert in een milieuvriendelijk verwarmingssysteem, bijvoorbeeld een warmtepomp of een pelletkachel.
  • Een goede geluidsisolatie: een passieve woning is bijzonder goed geïsoleerd. Die extra isolatie houdt niet alleen de koude tegen, ook geluid wordt daardoor beter tegengehouden.
  • Zeer comfortabel: in een klassieke woning wordt het al snel erg koud als de verwarming niet aanstaat. Vooral in de gang, in de badkamer en in de slaapkamer, waar je niet constant kan verwarmen, kan dit erg oncomfortabel zijn. Wie passief woont heeft daar dankzij de goede isolatie veel minder last van.
  • Een huis dat klaar is voor de toekomst: passieve woningen zijn de woningen van de toekomst. Investeer vandaag in passief wonen en je hebt een huis dat klaar is voor de toekomst. Ook naar de verkoopwaarde van je woning toe is dit belangrijk, die blijft daardoor hoog.

De nadelen van passief wonen

Passief wonen heeft twee grote nadelen: het bouwen van een passieve woning is duurder, en het aanbod is beperkt.

  • Duurder: een passieve woning bouwen is duurder dan het bouwen van een klassieke woning. Gemiddeld kost een passieve woning 10% tot 15% meer. Je verdient die extra investering op termijn natuurlijk wel terug door je lagere energiekosten, maar je moet het geld wel eerst op tafel kunnen leggen.
  • Een beperkt aanbod: er zijn op dit moment nog niet zo veel bouwbedrijven die weten hoe ze een passieve woning moeten bouwen, en ook bij architecten is de kennis beperkt.
25/03/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
4 ideeën voor een leukere keuken
Volgende artikel
Wat te doen bij een adreswijziging?