Bouw & Reno - Nieuwbouw

Passief bouwen met sleutel-op-de-deur. Interview S. Hallez

Passief bouwen met sleutel-op-de-deur. Kan het? En hoe gaat het in zijn werk? We vroegen het aan Stefan Hallez (31), marketingdirecteur bij Woningen Blavier.

Het concept passiefwoning

Europa verplicht dat alle nieuwbouwwoningen vanaf 2020 passiefwoningen zijn. Maar wat is zo’n passiefwoning precies? “Een passiefwoning verbruikt heel weinig energie. Concreet moet de energievraag in de woning kleiner zijn dan 15 KwH per vierkante meter per jaar. Dat betekent dat de woning zo ontworpen en geïsoleerd is, dat de warmte voldoende behouden blijft en je weinig moet bijverwarmen. Over passiefwoningen wordt heel veel gesproken, maar uit ons marktonderzoek blijkt dat momenteel amper 5% van de bouwers overweegt om passief te bouwen. Van de 20.000 woningen die er jaarlijks in België worden gebouwd, zijn er een paar honderd passiefwoningen. Daar zal dus binnenkort verandering in komen en daarom bouwt Woningen Blavier al een paar passiefhuizen om de technieken onder de knie te krijgen. Maar we zijn momenteel eerder reactief dan proactief wat betreft de verkoop van passiefwoningen gezien de geringe vraag ernaar.”

De kostprijs van een passiefhuis ligt echter wel een stuk hoger. “Je moet toch rekenen op een meerprijs tussen de 20 en de 30%. Dat komt door verschillende elementen. Enerzijds zijn er verschillende studies nodig om het energieverbruik van de woning te berekenen en te optimaliseren. Anderzijds moet je meer en betere isolatie voorzien. Deze extra bouwkost haal je er op termijn uit, via subsidies en een lagere energiefactuur, maar dat kan lang duren. Op het moment dat je gaat bouwen, moet je het nodige budget wel beschikbaar hebben om het bouwproject te financieren.”

Passief bouwen: nieuwe bouwmethodes

Hoe zullen de passiefwoningen van Blavier er in de toekomst uitzien en welke bouwmethodes zal het bedrijf hanteren? “We bouwen passiefwoningen vandaag op exact dezelfde wijze als andere woningen. Dat betekent dat we traditioneel metselwerk toepassen, met muren uit drie lagen (binnenmuur, buitenmuur en isolatie ertussen, nvdr). Maar we gaan performantere isolatiesystemen gebruiken om een luchtdichte woning te bekomen. Terwijl we in standaardwoningen polyurethaanplaten van 10 cm gebruiken, gaan we in passiefwoningen een dubbele laag van in totaal 20 cm aanbrengen om een betere luchtdichtheid te bekomen. Ook in het buitenschrijnwerk komen driedubbel glas en extra isolerende profielen. Zonder deze investering is het quasi onmogelijk om een pasiefwoning te bouwen.”

“Ook de oriëntatie van de woning speelt een grote rol. Omdat een passiefwoning de warmte in dergelijke mate vasthoudt, is er een groot risico op oververhitting tijdens de zomer. De oriëntatie en de indeling van de woning moeten dus grondig bestudeerd worden, zodat dit risico beperkt blijft. Grote glaspartijen op het zuiden halen te veel warmte binnen en worden dus beter zuidwest of zuidoost georiënteerd. Het is ook interessant om slaapkamers in de hoeken van de woning plaatsen, waar het in principe kouder is, en de badkamers aan de binnenkant, waar het warmteverlies kleiner is.”

“En dan kan je nog een stap verder gaan en evolueren naar het concept van de nulenergiewoning, waarbij je de energie voor de woning ook zelf gaat produceren met hernieuwbare energiebronnen. Het is maar een kleine stap om met behulp van een warmtepomp of zonnepanelen van een passiefwoning een nulenergiewoning te maken, maar jouw maandelijkse verwarmingsfactuur zal wel volledig wegvallen. Dus daar zijn we bij Woningen Blavier ook mee bezig.”

Een blik op de toekomst…

“Ik ben ervan overtuigd dat de nieuwe Europese revelgeving een heel belangrijke impact zal hebben op de bouwsector en dat ons aanbod er binnen vijf jaar helemaal anders zal uitzien. De producenten van materialen en technieken zullen zonder twijfel de drijvende kracht achter deze innovatie vormen. Het is aan bouwbedrijven zoals het onze om expertise op te bouwen en tussen het aanbod de juiste keuzes te maken voor de eindconsument.”

“Tot slot wil ik nog goede raad meegeven voor mensen die passief willen bouwen. In een passiefwoning zijn de details heel belangrijk. Bouwtechnische details, maar ook details van keuze en ontwerp. Voor een consument die zelf niet helemaal thuis is in de bouwsector, is het dus belangrijk om beroep te doen op bekwame partners. Dan denk ik natuurlijk in eerste instantie aan bedrijven als Blavier, maar net zo goed aan architecten of studiebureaus. Passiefwoningen zijn een technisch complexe materie, dus je bent beter af in handen van ervaren vakmensen.

25/09/2012

Vragen en opmerkingen

VV
vincent van den broecke

Passief bouwen is inderdaad een zeer complexe materie die heel wat meer uitleg behoeft dan hetgeen hier kan weergegeven worden. Echter wil ik toch reageren op bovenstaand artikel.

Ten eerste is er sprake van 20cm spouwisolatie om een betere luchtdichtheid te bekomen. Spouwisolatie en luchtdichtheid hebben echter NIETS met elkaar te maken. In een massief passieve woning creëer je de luchtdichtheid met het pleisterwerk en het aftapen van ramen, deuren, muurdoorgangen enz. De dikte van de spouwisolatie speelt hierin geen rol.

Ten tweede in hierboven niet aangehaald (wellicht omwille van het beperkt karakter van het interview) is de compactheid van het gebouw. Deze is samen met de isolatie, ventilatie en luchtdichtheid van cruciaal belang.

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Woningverzekering, speciaal voor jonge huurders
Volgende artikel
Dutch Design Week: design in al zijn facetten