Bouw & Reno - Nieuwbouw

Open, gesloten of halfopen bebouwing: dit kies jij het best

halfopen bebouwingen naast elkaar

Veel privacy dankzij een open bebouwing, beperkte isolatiekosten dankzij een gesloten bebouwing of het beste van beide dankzij een halfopen bebouwing? Het is geen eenvoudige keuze! Wij maken het jou alvast een beetje gemakkelijker door de voor- en nadelen van elke soort op een rijtje te zetten.

Open bebouwing: maximaliseer je privacy

open bebouwing, lichtgeel huis
Een open bebouwing: ideaal voor wie gesteld is op zijn/haar privacy.

Hét grote voordeel van een open bebouwing? Al die ruimte, natuurlijk! Plek genoeg bijvoorbeeld voor een leuke tuin, het stallen van fietsen of een speelruimte voor de kinderen.

Naast meer ruimte, heb je met een open bebouwing ook meer vrijheid. Speel jij ’s avonds laat nog graag een miniconcertje op je gitaar of piano? Of maak jij het graag gezellig met wat vrienden? Dan is de kans kleiner dat je buren jou zullen horen! En vice versa natuurlijk: ook jij zult minder last hebben van het (nacht)lawaai van de buren.

En de keerzijde van meer privacy? Het prijskaartje… Ga je voor een open bebouwing, vaak meer geld kwijt als gevolg van deze twee zaken:

  1. Je bouwgrond is doorgaans groter: langs elke zijgevel moet je een bepaald aantal meter van de scheidingslijn blijven. Bij een gesloten of halfopen bebouwing is dat niet van toepassing of slechts voor 1 zijgevel. De benodigde oppervlakte van je bouwgrond zal dan ook afhangen van je bouwvoorschriften.
  2. Je deelt geen muur met de buren. In tegenstelling tot bij een halfopen of gesloten bebouwing, kan je niet profiteren van de gedeelde isolatie die de gemeenschappelijke muur biedt. Lees: het prijskaartje voor isolatie en verwarming ligt hoger!

Halfopen bebouwing: het beste van beide werelden

halfopen bebouwing
Profiteer van de voordelen van een gemeenschappelijke muur met een halfopen bebouwing!

Waarom voor een halfopen bebouwing kiezen?

  • Naast het feit dat de gemeenschappelijke muur bij een halfopen bebouwing voor een daling in isolatie- en verwarmingskosten zorgt, is het ook eenvoudiger om de vereiste energieprestatienormen te behalen.
  • En de kers op de taart: er moet 1 zijgevel minder afgewerkt worden. Zo heb je weer wat centen uitgespaard die je elders voor kan gebruiken.
  • Tot slot, zorgt de nabijheid van je buren er ook voor dat er meer sociale controle is. Lees: inbrekers hebben het een pak moeilijker en zullen jouw woning minder snel als doelwit uitkiezen!

Voor je volmondig ja zegt tegen een halfopen bebouwing, ben je je er best van bewust dat:

  1. je meer zal moeten investeren in akoestische isolatie: zo niet, zullen die gezellige avondjes met vrienden of familie bij je buren niet onopgemerkt voorbij gaan.
  2. je best op voorhand met je buren overlegt over hoe jullie woning er zal uitzien. Een ultramoderne en strakke woning met zwarte gevelsteen naast een woning in landelijke stijl… het kan al snel een kakofonie worden als je niet afstemt voor welke stijl jullie gaan.

Een gesloten bebouwing: lekker knus

gesloten bebouwing
Kiezen voor een gesloten bebouwing = besparen op verwarmingskosten!

Bouwgronden voor gesloten bebouwingen zijn doorgaans het goedkoopst. Waarom? Hoewel je nog minder zal moeten betalen voor isolatie en verwarming – je hebt nu immers twee gemeenschappelijk muren – betekent dit ook dat er nog maar via twee gevelzijdes licht binnenkan. Op voorhand goed nadenken over voldoende lichtinval is dus een must.

Tip: Een lichtkoepel of lichtstraat kan soelaas bieden.

Een gesloten bebouwing betekent meestal ook dat er geen toegangsweg naar je achtertuin is. Je achtertuin bereiken, bijvoorbeeld voor het uitvoeren van werken of simpelweg voor het stallen van je fiets is dus complexer dan bij een (half)open bebouwing. Check daarom of je eventueel een garage of carport in de voortuin mag plaatsen voor die broodnodige, extra opbergruimte.

Ben je een sociaal persoon? Dan zal de nabijheid van je buren je wellicht weinig storen. Ben je eerder gesteld op je privacy, is een goede verstandhouding met je buren van belang. Want zoals het gezegde gaat: “Een goede buur is beter dan een verre vriend”! Kortom: duidelijke afspraken maken is de sleutel tot succes.

02/02/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Vochtige muren? Zo voorkom je afbladderen verf en loslaten behang!
Volgende artikel
Batibouw 2019: deze 5 mag je niet missen