Loft verbouwen tot … huis!

Wat als je in een loft woont, maar je twee dochters een gezellige slaapkamer missen in die ruwe betonstructuur? Dan schakel je Van Staeyen Interieur Architecten in om een slaapkamer te ontwerpen, en krijg je … een huis in een loft. Of was het toch een slaapkamer? Ga met ons mee op verkenning in deze vernuftige interieuroplossing!

Loft verbouwen of slaapkamer integreren?

Het één sluit het ander niet uit. Deze loft in hartje Borgerhout – gevestigd in het oude fabriekspand van Martougin Chocolade – in zijn geheel verbouwen, was niet nodig om de dochters des huizes van een mooie slaapkamer te voorzien. Daarmee bedoelen we dat er aan de structuur van de loft niet geraakt werd.

En zo komen we meteen bij de kern van het concept dat Van Staeyen Interieur Architecten bedacht: de slaapkamer van de kinderen werd beschouwd als een huisje op zich, met wanden, aparte hoekjes en zelfs ramen om ‘naar buiten’ te kijken – ook al kijk je dan natuurlijk niet echt naar buiten, maar naar binnen in de loft.

Ruwe structuur versus warme omkadering

Zoals de meeste lofts werd ook dit pand gekenmerkt door een ruwe, open betonstructuur. Mooi als je van die industriële stijl houdt, maar moeilijk als je warmte en gezelligheid verkiest. Voor de slaapkamer zochten de eigenaars dus naar een oplossing om die twee pijlers te verenigen, en die vonden ze bij Van Staeyen Interieur Architecten.

“We zijn uitgegaan van de structuur van een huis toen we deze slaapkamer uittekenden. De kinderen hebben dus niet alleen hun eigen slaapplek in dit ‘huis-in-de-loft’, maar ook aparte hoekjes waarin ze zich kunnen terugtrekken met een boek of een spel, en een eigen bureautafel”, vertelt Johan Van Staeyen.

Loft verbouwen tot tijdloze woonplek

Dat het geen kinderkamer geworden is, is de verdienste van een doordacht ontwerp waarin tijdloosheid en elegantie vooropstonden.

“Het moest een ‘leeftijdloze’ slaapkamer worden, die de kinderen niet zouden ontgroeien wanneer ze wat ouder worden”, beaamt Van Staeyen. “Daarom hebben we bij de inrichting gewerkt met witte wanden en gele accenten, die trouwens terugkomen in de voegen van de deuren. Als je de lades en kasten opentrekt, zul je daarin bovendien nog een opvallend oranje accent tevoorschijn zien komen. De verfijning én de tijdloosheid van deze slaapkamer zit hem in de details.”

Meer ontdekken van Van Staeyen Interieur Architecten? Bekijk dan hier de andere projecten die het ontwerpbureau al aanpakte, en blijf op de hoogte van interieurnieuwtjes via de Facebookpagina.

Uw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.