Bouw & Reno - Nieuwbouw

Je huis isoleren met stro? Ja, dat kan!

In onze immer voortdurende zoektocht naar ecologische bouwmaterialen stellen we vandaag een nieuwigheid aan je voor: stro als isolatiemateriaal voor je buitenmuren. Dat is niet zo raar als het klinkt. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is stro een stevig en goed isolerend materiaal dat perfect dienstdoet als ecologisch alternatief voor traditionele isolatiematerialen. Je huis isoleren met stro? Goed idee!

Isoleren met stro, is dat wel veilig?

Veel mensen associëren stro met brandgevaar. Ten onrechte, want het stro waarmee je je huis isoleert, wordt zo dicht bij elkaar geperst (de landbouw gebruikt daar speciale machines voor) dat het een enorm dikke en ondoordringbare massa wordt. Vergelijk het met een telefoonboek in brand steken: het vuur zal misschien de uiteinden aantasten, maar het zal nooit tot in het midden van de papiermassa doordringen.

Isoleren met stro, maar wel bepleisterd

Bovendien worden de strobalen bepleisterd, zodat ze tegen alle weersomstandigheden bestand zijn. Bepleisteren helpt niet alleen om het stro droog te houden en ervoor te zorgen dat de wind geen vrij spel krijgt. Dankzij het pleisterwerk vormen de strobalen samen met het houtskelet van je huis een stevige constructie én krijgt ongedierte geen kans om in het stro binnen te dringen. Niet dat stro ongedierte aantrekt, trouwens. Ook dat is een vooronderstelling, want in tegenstelling tot hooi bevat stro geen voedingsstoffen en is het bijgevolg geen aantrekkelijke nestelplek voor ongedierte.

 

Passiefhuis met stro

Misschien is de weg naar een ecovriendelijke toekomst wel geplaveid met strobalen. Oké, nu overdrijven we lichtjes, maar isoleren met stro is wél het overwegen waard als je je ecologische voetafdruk omlaag wilt brengen.

Hoe meer herbruikbare en natuurlijke materialen we inzetten bij de bouw van passiefhuizen of bijna-energieneutrale woningen, hoe minder CO₂-uitstoot we produceren. Stro heeft een uitstekende isolatiewaarde en laat warmte en koude maar geleidelijk aan doorstromen. Het is bovendien een natuurlijk product dat ten overvloede verkrijgbaar is – ecovriendelijker kan bijna niet. Waar wacht je nog op?

23/02/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Zo haal je het meeste uit een klein duplex appartement!
Volgende artikel
2015 is hét jaar om te (ver)bouwen