Bouw & Reno - Nieuwbouw

Is zorgwonen dé oplossing voor het vergrijzingsprobleem?

zorgwonen senioren

Dat de samenleving vergrijst, is allang geen nieuws meer. Maar dat die vergrijzing zich wellicht sneller zal doorzetten dan we verwachten, daar staan we te weinig bij stil. Althans, dat is waar urbanist en hoogleraar Pascal De Decker (KU Leuven) voor waarschuwt: “Binnen twintig jaar zullen er dubbel zoveel tachtigplussers zijn als nu.” Kan zorgwonen het vergrijzingsprobleem opvangen?

“Waar gaan al die bejaarden wonen?”

zorgwonen senioren

Samen met enkele collega’s trekt Pascal De Decker, socioloog en stedenbouwkundige aan de KU Leuven, aan de alarmbel. Hun studie wijst uit dat er een golf van zestig- en tachtigplussers op ons afkomt, maar vooral ook dat onze wooninfrastructuur daar niet op voorzien is. “Waar gaan al die bejaarden wonen?”, vraagt hij zich af in Het Nieuwsblad. Hij voegt daar nog aan toe dat er “werkelijk niets – huizen noch buurten – klaar is voor een ouder wordende bevolking.”

Oplossingen zoeken

Het is duidelijk: we moeten dringen op zoek naar alternatieve oplossingen voor de huisvesting van ouderen. Rusthuizen worden stilaan onbetaalbaar. Niet alleen voor de bewoners ervan: ook de Vlaamse regering gaf al aan dat meer rusthuizen bouwen geen optie is, wegens ‘te duur’. Ouderen moeten dus langer thuis blijven wonen, luidt het. Ze voelen zich immers het best in hun vertrouwde omgeving. Maar dat thuiswonen is in de praktijk niet altijd even haalbaar. Want hoe gaat dat dan, met bejaarden die zorgbehoevend zijn?

Zorgwonen

zorgwonen kangoeroewoning

Thuis blijven wonen is voor ouderen enkel mogelijk in een huis dat aangepast is aan hun noden. Een zogenaamde zorgwoning of kangoeroewoning voorziet daarin. Dat is een kleinere woning die gebouwd wordt aan of binnen een bestaande wooneenheid, en die plaats biedt aan één of twee hulpbehoevenden. Vergelijk het met het samenwonen van meerdere generaties onder één dak, dat enkele decennia terug meer regel dan uitzondering was: de grootmoeder woonde in bij haar dochter en kleinkinderen.

Wil je je woning laten verbouwen of aanpassen om er een zorgwoning van te maken? Hou er dan rekening mee dat zorgwonen aan bepaalde wettelijke voorwaarden moet voldoen. Zo mag ze bijvoorbeeld niet groter zijn dan de bestaande woongelegenheid en mag ze aan maximaal twee hulpbehoevende personen onderdak bieden.

03/08/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Vier mythes van linoleumvloeren die we de wereld uit willen helpen
Volgende artikel
ABR-verzekering of Globale polis: wat is het verschil voor de bouwheer?