Bouw & Reno - Nieuwbouw

Een groen kot in Brussel? Het kan!

Op zoek naar een kot in Brussel? Al eens aan een groen kot gedacht? Het is een unicum in België: de Université Catholique de Louvain bouwt momenteel een passiefgebouw waarin 49 studentenkoten zullen komen. Het Insitituut Paul Lambin nam het initiatief voor dit unieke project.

Kot in Brussel: 49 groene koten in Woluwe

Het gebouw, dat zich bevindt aan de Campanilelaan in Sint-Lambrechts-Woluwe, zal 49 studentenkamers tellen. Deze passief koten zijn bijna klaar en zullen dit academiejaar nog beschikbaar zijn voor de studenten. De studenten van het Instituut Paul Lambin krijgen voorrang, maar een wisselsysteem zal voor een mix met studenten van andere faculteiten van de UCL zorgen.

Energiebesparing in studentenkamers

De studentenhome is helemaal gebouwd volgens het concept van passiefhuizen. Dit betekent dat er door de betonconstructie een optimale isolatie aanwezig is. Daarnaast is er een balansventilatiesysteem dat nieuwe lucht toevoert en vuile lucht afvoert uit elke kamer, en daarbij werkt met warmterecuperatie. Dit ventilatiesysteem maakt een aanzienlijke energiebesparing mogelijk. Het gebouw zal bovendien ook volledig luchtdicht gemaakt worden om warmteverlies te beperken. Zo zal de verwarming vier keer minder energie verbruiken dan traditionele nieuwbouw en tot tien keer minder dan een oud gebouw. Een verwarmingsketel van 40 kW zal volstaan om de 49 studentenkamers te verwarmen.

16/02/2012

Vragen en opmerkingen

GD
Guido De Vos

Ik kan het enkel maar toejuichen dat er ook op vlak van studentenhuisvesting aan passiefbouw wordt gedacht. Doch wou enkel mee geven dat WDV studio’s in Wilrijk vanaf 1 september 2012 reeds twee passief gebouwen met studentenkamers in de verhuring heeft en dat 1 september 2013 een derde gebouw z’n opwachting maakt ! Ik vermoed dat wij hiermee een trendsetter waren in Vlaanderen en hopen dat nog velen zullen volgen :-)

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Brussel geeft groene premie voor klimplant aan voorgevel
Volgende artikel
Een tienerkamer inrichten