Bouw & Reno - Nieuwbouw

De juiste bouwgrond kopen voor een passiefwoning

Je wil een passiefwoning bouwen? Proficiat, dan ga je mooi besparen op je energiefactuur! Eerste stap in je bouwproject: de perfecte bouwgrond kopen voor jouw passiefhuis. Hier zijn vier criteria waarmee je rekening moet houden bij je bouwgrond keuze…

1. De oriëntatie van de bouwgrond

De oriëntatie van de bouwgrond is een belangrijk criterium. De ideale locatie voor een passiefhuis? Een bouwperceel zonder bomen of omliggende huizen met een tuin op het zuiden. De zonnestralen zullen op de woning schijnen zonder belemmeringen, wat je 20 tot 60% van de nodige verwarmingsenergie oplevert in de winter. Voor je een bouwgrond koopt, moet je dus goed kijken naar de stand van de zon en schaduwzones op verschillende tijdstippen van de dag.

Is jouw bouwgrond niet optimaal georiënteerd? Geen paniek, je moet jouw bouwplannen voor een passiefwoning nog niet opbergen. Om een slechte oriëntatie te compenseren en te blijven beantwoorden aan de criteria voor passiefhuizen, moet je meer aandacht besteden aan volgende bouwelementen:

  • De woning zal compacter zijn om warmteverliezen te beperken
  • Een betere warmte-isolatie
  • Openingen in het dak om de zonnestralen beter op te vangen
  • Een optimaal systeem van balansventilatie

2. Bouwgrond kopen: reliëf als voordeel

Het is niet altijd gemakkelijk om een vlak bouwterrein te vinden, zeker niet in Wallonië. Als jouw bouwperceel afhellend is, kan je hier ook profijt uit halen. Heb je bijvoorbeeld een bouwgrond die afhelt naar het zuiden, dan kan je een benedenverdieping creëren die hoger ligt dan bij de woningen van de buren. Zo krijg je een open bouwconstructie die maximaal georiënteerd is op het zuiden. Afhellende bouwgronden zijn vaak ook goedkoper dan vlakke bouwpercelen.

3. De locatie van de bouwgrond

Bouw je een passiefwoning, dan is dat in de eerste plaats om op energie te besparen. Het verbruik brandstoffen van weegt zwaar op ons energieverbruik! Kijk dus ook naar de afstand van de bouwgrond tot openbaar vervoer, scholen, winkels en andere faciliteiten.

4. Aandacht voor de bodem

Informeer bij de eigenaar naar de staat van de bodem. Een bodemstudie kan veel last voorkomen. Moerasgebied, bronnen, rotsen in de bodem… deze factoren kunnen de prijs van jouw passiefwoning de hoogte injagen! Lees hiervoor het advies van een expert in de aankoop van bouwgronden.

Natuurlijk worden bouwgronden steeds schaarser in België. Het wordt moeilijk om de perfecte bouwgrond te vinden die alle ideale voorwaarden voor de bouw van een passiefwoning belichaamt. Daarom kiezen steeds meer mensen voor een passieve sleutel-op-de-deur woning.

 

12/02/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Bewegingssensoren: handig en energiebesparend
Volgende artikel
Green Village: de hemel op aarde