Bouw & Reno - Nieuwbouw

De 3 do’s van een passiefhuis

De energiekosten swingen de pan uit en de energienormen waaraan je woning moet voldoen, worden steeds strenger. Steeds meer mensen kiezen dan ook voor het bouwen van een passiefhuis: een huis dat enorm goed geïsoleerd is en gebruik maakt van passieve energiebronnen. Het doel ? Zorgen dat er zo weinig mogelijk verwarmd of gekoeld moet worden, zodat het totale energieverbruik een stuk lager ligt dan bij een klassieke woning. We leggen je graag uit hoe dat precies in zijn werk gaat.

Passiefhuis gebaseerd op 3 pijlers

Er zijn verschillende bouwmethoden voor het bouwen van een passiefhuis, die allemaal gebaseerd zijn op dezelfde drie pijlers: isolatie, tochtdichtheid en ventilatie.

De basis: goede isolatie

Een passiefhuis is altijd bijzonder goed geïsoleerd. Hoe beter geïsoleerd, hoe minder warmteverlies en hoe minder je moet verwarmen. In traditionele woningen zijn de muren vaak wel goed geïsoleerd, maar gaat er veel warmte verloren via de ramen, de vloer en het dak. In een passiefhuis zijn driedubbele beglazing, een goed geïsoleerd dak en extra geïsoleerde vloeren dan ook onontbeerlijk. Een goed passiefhuis kent bijna geen koudebruggen en is luchtdicht.

Tochtdichtheid

Wist je dat in een traditionele woning een groot deel van de warmte verloren gaat via onzichtbare spleten en kieren? In een passiefhuis worden de overgangen tussen bouwmaterialen, bijvoorbeeld rondom de ramen, luchtdicht afgewerkt.r Zo is ook hier geen warmteverlies mogelijk . Kieren onder deuren en ramen worden zo klein mogelijk gehouden.

Ventilatie

In een goed geïsoleerde, tochtvrije woning is goede ventilatie een must. Regelmatig ramen en deuren openzetten is een goed begin, maar vaak is het aan te raden om een mechanisch ventilatiesysteem te voorzien. Doordat alles zo goed geïsoleerd is, is er namelijk vaak geen natuurlijke luchtstroom in een passiefhuis. Een mechanisch ventilatiesysteem voert vervuilde lucht uit vochtige ruimtes naar buiten en voorziet de woning van verse lucht. Men kan dit systeem ook voorzien van een warmterecuperatie-apparaat, dat de warmte van de vervuilde lucht bewaart en terug in de woning brengt.

19/06/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Een levendig zwart-wit interieur inrichten doe je zo!
Volgende artikel
Hernieuwbare energiebronnen voor je woning: duurzaam en milieuvriendelijk