Bouw & Reno - Nieuwbouw

Cohousing in Leuven: BotaniCo zoekt medebewoners

Cohousing is bezig aan een gestage opmars. Almaar meer mensen zien het buurtgevoel dat je bij cohousing ervaart als een meerwaarde voor de woning en de omgeving waarin hun kinderen opgroeien. Zo ook de bewoners van een gloednieuw cohousingproject in Leuven. Zij doopten hun project op de site van de oude stadsschool aan het Kapucijnenvoer – vlak bij de kruidtuin – tot BotaniCo. En goed nieuws: ze zijn nog op zoek naar medebewoners.

Wat is cohousing?

Cohousing is een sociale woonvorm die het gemeenschapsgevoel in ere herstelt. Bewoners van een cohousingsite beschikken over een eigen huis, maar delen daarnaast ook heel wat gemeenschappelijke voorzieningen. Je kunt het zien als een klein dorp, waar de buren elkaar kennen en klaar staan om elkaar te helpen. Los van het sociale aspect is cohousing ook een duurzaam woonconcept. Bestaande, verlaten sites krijgen een nieuw bestaan als woonoppervlakte, de kosten worden verdeeld over meerdere bewoners en er wordt bewust gekozen voor compacte woningen en ecovriendelijke materialen.

Cohousing in Leuven

De huidige bewoners van BotaniCo, een recent opgezet cohousingproject in Leuven, hebben een duidelijke visie voor ogen. Naast een twintigtal autonome woningen voorziet BotaniCo ook in een resem gemeenschappelijke ruimten en voorzieningen. Een greep uit het aanbod? Een sauna, parkeerplaatsen, een binnenspeelruimte voor de kinderen, een tuin, een wasruimte en een atelier.

Compact en duurzaam wonen staat voorop, maar ook levenslang wonen is een kernelement van BotaniCo. We leven allemaal langer, en ouder worden in je eigen huis staat tegenwoordig hoog op ieders verlanglijstje.

Op zoek naar medebewoners

De huidige bewoners van BotaniCo – een gezonde mix van singles, jonge gezinnen en actieve senioren – zijn nog op zoek naar medebewoners die er net als zij van dromen om te wonen tussen gelijkgestemde zielen die belang hechten aan een duurzaam leven en sociale bewogenheid. De prijs van een woning in dit cohousingproject is vergelijkbaar met die van een iets grotere solowoning in de buurt, zeggen ze, máár je krijgt wel waar voor je geld in de vorm van een keur aan gemeenschappelijke voorzieningen.

Voel jij je geroepen? Lees dan de uitgebreide uitleg over BotaniCo, of rep je naar de informatieavond op dinsdag 3 maart om 20 uur in jeugdherberg De Blauwput, Martelarenlaan 11A, Leuven.

27/02/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Als technologie de keuken overneemt – Koken met je iPhone
Volgende artikel
Deze keukentrends ziet de vrouw anders dan de man