Bouw & Reno - Nieuwbouw

5 vragen aan Deca Architecture…

Op 22 augustus verscheen er in het Griekse dagblad ‘To Vima’ een interview met Alexandros Vaitsos, architect en medeoprichter en van Deca Architecture, een bureau dat naam en faam verwierf met zijn woningen die zich voor de helft onder de grond bevinden.

Deca Architecture | Ondergrondse huizen

Alexandros Vaitsos en Carlos Loperena hadden altijd al de wens uitgedrukt om samen te werken op voorwaarde dat ze hun verbeelding de vrije loop konden laten. In 2001 richtten de twee vrienden het bureau Deca Architecture op. In 2004 werd het team versterkt met Elena Zabeli en vandaag oefent het bureau een aantrekkingskracht uit op mensen van alle uithoeken ter wereld.

5 vragen aan Deca Architecture…

1 – De eerste huizen die u heeft ontworpen, zijn met verschillende prijzen bekroond. Waarmee maakt u het onderscheid?
“De rode draad doorheen de projecten die we op het eiland Antiparos hebben gedaan, is vooral de manier waarop we de aarde gebruiken. Ons doel is om de aarde als een volwaardig materiaal te gebruiken, net zoals stenen of bakstenen.”

“Voor onze ‘Krater‘ woning die zich op de top van een berg bevindt, hebben we geprobeerd om het huis zo veel mogelijk tegen de mistral te beschermen. In plaats van het gebouw uit de grond te laten oprijzen, hebben we er een kunstmatige krater rond gebouwd.”

“Het ‘Aloni‘ huis is in een bergpas tussen twee bergtoppen gebouwd. We hebben twee muren met stenen tussen de heuvels laten aanleggen om de grond onder de woning te ondersteunen.”

“Voor zowel Krater als Aloni, maar ook voor het Skolix huis in Korfoe, hebben we niet gewoon huizen gebouwd, maar ook landschappen ontworpen.”

2 – Het lijkt wel of jullie huizen uit de grond komen. Heeft u ze ter plaatse of op het bureau ontworpen?

“Het is heel belangrijk om ter plaatse te verblijven, de plaats te ontdekken, de wind te voelen, de geuren te ruiken en het licht te voelen. We zijn verschillende keren teruggekeerd naar de plaatsen in kwestie. Terug op kantoor hebben onze ideeën vorm gekregen in functie van wat we hebben ervaren. Daarvoor hebben we verschillende creatieve middelen gebruikt zoals maquettes, collages, video’s en tekeningen.”

3 – Spelen landschappen altijd een belangrijke rol in jullie ontwerpen?

“Landschappen en ook mensen. Wanneer we een woning ontwerpen, is het belangrijk om de behoeften van de toekomstige bewoners te begrijpen. We creëren een vertrouwensband zoals een psychiater dat doet met zijn patiënten.”

4 – Kan een woning het leven van een persoon veranderen?

“De omgeving waarin we wonen beïnvloedt inderdaad de manier waarop we naar de zaken kijken.”

5 – Wat moet er volgens u gebeuren om het centrum van Athene te redden?

“We moeten een nieuw soort opvatting creëren zodat we onze grondstoffen efficiënt kunnen beheren. Het is hoog tijd om ons heruit te vinden!”

09/10/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Interieur trends: zigzag motieven
Volgende artikel
Bouwen om te verhuren: investeren in vastgoed