Bouw & Reno - Airco & koeling

Je gezondheidsklachten verminderen dankzij schone lucht in huis

vrouw geniet op zetel van frisse lucht

Te koud in huis, wat te veel vocht of onvoldoende frisse lucht? Slecht nieuws: dan heb jij meer last van gezondheidsproblemen zoals concentratiestoornissen, griep en vermoeidheid! Schone lucht in huis is dan ook onmisbaar. Wat dat precies betekent? Dat lees je hier.

De perfecte temperatuur voor een aangename avond

Eerst en vooral moet het natuurlijk precies warm genoeg zijn in huis. De ideale kamertemperatuur? Die ligt tussen 18 en 22 graden. In de zomer wordt het al snel een pak warmer: daardoor lig je ’s nachts al snel te zweten in een snikhete kamer. Niet goed voor onze nachtrust! Airconditioning of een goede ventilator aanschaffen is dus de boodschap.

koffiemok met marshmallows, kleine kunstschaats en dekentjes
Zorg ervoor dat jij in de winter én in de zomer in een comfortabele temperatuur zit.

In de winter krijgen we net het omgekeerde. Dan moeten we de verwarming al snel een aantal graden hoger draaien om het comfortabel warm te hebben. Het probleem: niet alleen de temperatuur zelf bepaalt of we het warm of koud hebben. Ook de luchtvochtigheid is daarbij van groot belang.

Luchtvochtigheid belangrijk voor gezondheid en temperatuur

Staat de temperatuur warm genoeg, maar heb je het toch nog steeds te koud? Dan ligt de luchtvochtigheid waarschijnlijk te hoog of te laag! Voel je je benauwd? Verlucht de kamer dan even door bijvoorbeeld wat ramen open te zetten. Jij hebt dringend drogere lucht nodig!

open raam, zonnige dag, wind waait dun wit gordijn naar binnen
Zorg ervoor dat je ongeveer een half uur per dag je ramen even openzet.

Krijg je net een droge keel of prikkende ogen? Dan is de lucht net niet vochtig genoeg. Zeker in de winter durft dat al eens voorvallen: je verwarming zorgt voor veel droogte. Enkele oplossingen: voldoende verluchten, een volle emmer water in de kamer zetten of een natte handdoek over de radiator hangen. Zo is die luchtvochtigheid meteen weer op peil!

Zuivere lucht dankzij ventilatie

De isolatienormen worden steeds strenger, en dat is zeker niet slecht. Je moet alleen zeker voor zorgen voor goede ventilatie. Dan wordt de lucht voldoende gezuiverd en blijft die lekker fris! Een goed ventilatierooster zorgt ervoor dat de lucht een rechtstreekse weg naar binnen én naar buiten heeft. Zo zit jij de hele dag door lekker comfortabel.

ventilatierooster in witte muur
Een ventilatierooster kan subtiel worden weggewerkt in je muur, plafond of vloer.

Pas wanneer je zuivere lucht hebt, de temperatuur tussen 18 en 22 graden ligt én de vochtigheid in balans is, kun je spreken van een gezonde luchtkwaliteit. Zorg dus zeker voor voldoende ventilatie, goede verwarming of net airconditioning en de juiste luchtvochtigheid. Alleen zo blijf jij het hele jaar gezond!

14/10/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Je woning snel verkopen: 3 verrassende tips voor een vlotte verkoop
Volgende artikel
Lamellen terrasoverkapping: geniet in zon, regen én wind van je tuin