Bouw & Reno

Installeer je eigen draaitrap en bestel een kant-en-klaar bouwpakket

Had je zelf graag je eigen trap geïnstalleerd, maar bezit je niet over de nodige kennis? Dan is een doe-het-zelf trappenpakket een uitgelezen kans. Om een trap volledig zelf te bouwen is een sterk staaltje technisch inzicht nodig. Daarom bestaan er tegenwoordig ook uitstekende bouwpakketten om zelf een nieuwe trap te plaatsen. Maak je keuze en ga aan de slag!

De keuze van je doe-het-zelf trap

De meeste doe-het-zelf trappen bestaan grotendeels uit een metalen constructie, die vervolgens voorzien worden van houten treden en/of leuning. Had je toch graag een 100% natuurlijke look gehad? Dan heb je nog steeds de keuze om voor een volledig houten trap te gaan. Daarnaast dien je ook de vorm van je trap te bepalen. Zo kan je kiezen om voor een draaitrap (spiltrap) of eerder een rechtere trap te gaan. De keuze hangt van zowel smaak als de beschikbare ruimte af.

Weinig plaats? Kies een draaitrap

Heb je niet al te veel plaats om een trap te plaatsen? Ga dan alvast voor een draaitrap, aangezien ze weinig ruimte vereisen. Gemiddeld genomen hebben draaitrappen slechts een diameter die varieert tussen de 120cm en 160cm. Het nadeel van zulke trappen is de lagere veiligheid en beweegruimte. Door de korte draaicirkel is het namelijk moeilijk om grotere voorwerpen via de trap te verplaatsen.

De benodigdheden voor je eigen draaitrap?

Eens je de ruimte hebt afgemeten en de draaitrap naar keuze hebt besteld kan je aan de slag. De volgende benodigdheden zal je alvast nodig hebben indien je zelf je draaitrap wil installeren:

  • Ladder
  • Meter
  • Waterpas
  • Winkelhaak
  • Schroevendraaiers
  • Hout/ijzer/beton boor
  • Pen of potlood
  • Hamer
  • Schietlood

Hoe bepaal je de afmeting van je trap?

Zorg ervoor dat je de nodige ruimte hebt om je draaitrap te installeren. Indien je dus bijvoorbeeld voor treden van 70cm kiest, dan heb je minimaal 140cm diameter nodig. Had je er nog graag een leuning bij gehad? Dan moet je langs weerszijden nog 5cm extra voorzien. Wat de totale diameter uiteindelijk tot 150cm brengt.

 

02/09/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Een huis bouwen: heb je al nagedacht over de kelder?
Volgende artikel
Een kleine slaapkamer inrichten: Jen Chu’s slaapkamer