Bouw & Reno - Huishoudtoestellen

Gezien op Batibouw: de voedselvermaler

Voedselvermaler onder de gootsteen

Op Batibouw zie je elk jaar de nieuwste snufjes voor in huis. Zo worden er voor de keuken en voor de badkamer vaak geniale, maar ook knotsgekke innovaties voorgesteld. Wij bezochten op Batibouw een stand over de voedselvermaler of gootsteenvermaler. Trots geïntroduceerd als de uitvinding van de eeuw, maar wat is daarvan aan?

Wat doet een voedselvermaler precies?

Ja, je had het al begrepen: een voedselvermaler vermaalt voedsel. Hoe gaat dat precies in z’n werk?

Voedselvermaler onder de gootsteenVoedselvermalers zijn krachtige elektrische toestellen die onder de spoelbak worden geplaatst. De vermaler bevindt zich tussen de afvoer van de spoelbak en de afvalwaterleiding. Het apparaat vergruist het keukenafval dat je door de afvoer van je gootsteen duwt tot er niets anders overblijft dan water en minuscule partikels. En die gaan gewoon mee richting de riool.

Keukenafvalvermalers zijn een Amerikaans verschijnsel, al vinden de apparaten hun weg langzamerhand ook naar de Europese markt.

Een revolutie onder je gootsteen?

Keukenafvalvermaler gootsteenvermalerProducenten zoals het Amerikaanse InSinkErator en het Belgische bedrijf Commander roemen de voordelen van de voedselvermaler:

  • Gemakkelijk en veilig te gebruiken
  • Nooit meer lekkende vuilbakken
  • Gedaan met geurhinder van je groenafval
  • Minder poetswerk
  • Besparing op vuilzakken (en minder vuilzakken buitenzetten!)

Enkele bedenkingen

Toch hebben wij onze bedenkingen bij deze uitvinding. Want hoewel voorstanders beweren dat een keukenafvalvermaler een ecologische oplossing is voor het afvalprobleem, leidt hij eigenlijk tot een hoger water- en elektriciteitsverbruik. De vermaler zelf is een krachtige machine die stroom nodig heeft. Maar je verbruikt ook meer water om het keukenafval door te spoelen, terwijl je zonder zo’n vermaler helemaal geen water verspilt aan je groenafval.

Er gaat niets boven composterenEen vermaler hakt het afval van groenten, fruit, vis en vlees in kleine stukjes en veroorzaakt zo een toevloed van organisch afval in het water. Dat leidt tot een echte explosie van bacteriën, waardoor het water zuurstofarm wordt. Bovendien bezinkt het organische afval na verloop van tijd en het verstopt de riolering.

De beste oplossing voor je groente- en fruitresten is nog altijd composteren of, voor wie geen tuin heeft, de groenbak.

 

03/06/2016

Vragen en opmerkingen

A
Anja

Geen extra waterverbruik wat mij betreft: je vermaalt de etensresten terwijl je de borden, ketels en pannen afspoelt of je gooit etensresten in het spoelwater van groenten, je vermaalt met het kokend water van pasta of aardappelen, zelfs poetswater kan je gebruiken. Telkens ik m’n handen was of een doekje uitwring spoel ik de restjes in de spoelbak mee door. Ook vul ik soms de maalkamer voordat ik afwas en spoel ik daarna de resten door met het afwaswater.
Vergelijk het met douchen, er zijn mensen die de kraan dichtdraaien terwijl ze zich inzepen, anderen niet, sommigen nemen een halfvol bad, anderen een vol.
Bovendien moet je nooit meer je groencontainer reinigen of je groentenafvalbakje spoelen. (Waterbesparend)

Het “extra” stroomverbruik is ECHT verwaarloosbaar, die vermaler draait slechts enkele seconden een aantal keer per dag, net zoals een koffiezet, microgolf, mixer, blender,… Als je een beetje zuinig omspringt met de vermaler, gebruik je hem slechts 1 keer per dag, dit na het avondeten. Die bananenschil van ’s ochtends, dat klokkenhuis van een appel,… kan gerust tot ’s avonds wachten bij wijze van spreken.

Er zijn bovendien een groot aantal proefprojecten bezig in Gent, Amsterdam, Sneek, Hengelo,… om het vermalen afval op te vangen en er biogassen mee te produceren, zodat er energie mee opgewekt kan worden.

Bij mijn weten hebben de waterzuiveringsstations zelfs een tekort aan micro-organismen voor een natuurlijke waterzuivering, door het gescheiden rioleringssysteem blijkt het afvalwater te clean en is er nood aan bacteriën. In een sceptische put voegt men zelfs “zakjes” met bacteriën toe om het restafval biologisch af te breken. Organisch afval, biologisch afbreekbaar,… what’s in a name, het is puur natuur en milieuvriendelijk.

De vrachtwagens die onze stinkende containers en vuilzakken ophalen, DAT is pas vervuiling.
De vaatwastabletten en detergenten, die zijn pas onnatuurlijk en slecht voor het milieu.

Met het mooie systeem van “slimme containers” zal ook de gewone burger weer de rekening krijgen, per KILO betalen om ons keukenafval te laten ophalen,… Inderdaad, binnenkort moet een mens betalen voor z’n aardappel- en sinaasappelschillen,… Dat vind ik nu schandalig.

Maar ok, ieder z’n mening, alsook de schrijver van dit artikel.

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Enkele ideeën om van je zolder een unieke ruimte te maken
Volgende artikel
De opties voor plafonds: oneindig veel & origineel