Bouw & Reno

Hou je het graag droog? Kies de juiste dakbedekking!

Een dak boven je hoofd, het is één van onze grote basisbehoeftes. Een degelijk dak met kwalitatieve dakbedekking staat garant voor comfortabele temperaturen en zal ook je energiefactuur sterk intomen. Net zoals bij vele andere bouwaspecten is het motto: investeren loont. Ontdek hier welke soorten dakbedekking er op de markt zijn en wat hun specifieke kenmerken zijn.

Plat of hellend dak? Dit betekent het voor je dakbedekking

Welke dakbedekking je kiest, is in grote mate afhankelijk van het type dakbedekking. Vandaag zie je almaar vaker platte daken in het straatbeeld opduiken, maar ook hellende daken blijven in ons land in de smaak vallen. Hier alvast enkele mogelijkheden voor de dakbedekking van hellende daken. 

  • Erg populair bij hellende daken zijn dakpannen. Daarbij kan je gaan voor de populaire kleidakpan, maar ook betonpannen zijn zeker een mogelijkheid. Dakpannen geven je woning een authentieke look-and-feel maar hebben het nadeel dat ze af en toe los komen te zitten of beschadigd raken. 
  • Metalen dakpanplaten hebben dezelfde look als een pannendak maar hebben meer praktische voordelen. Een prima alternatief voor dakpannen dus. 
  • Op zoek naar authenticiteit? Dan zijn leien een voltreffer. Ook hier een brede keuze: leien van natuursteen, leien uit vezelcement, bitumenleien, … het kan allemaal. En ook qua kleuren en vormen is het keuze troef! 
  • Ga je liever de alternatieve kant op? Dan is een rieten dak de moeite waard. Een kwalitatief rieten dak kan maar liefst veertig jaar meegaan!

Platte daken: een mooi inhaalbeweging

Terwijl de mogelijkheden voor platte daken vroeger eerder beperkt waren, is het aanbod vandaag een stuk gevarieerder. Voor platte daken is een dakdichting met bitumen (roofing) nog altijd een populaire oplossing. Daarnaast zijn er synthetische dakafdichtingen zoals PVC of EPDM rubber (Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer). EPDM wordt in één stuk geplaatst, is zo goed als onderhoudsvrij en heeft een levensduur van meer dan 30 jaar. Verder zijn ook groendaken aan een opmars bezig. Ze verhogen de levensduur van het dak én verbeteren de isolatie van je woning. 

Tip: Plat dak of hellend dak, natuursteen of kunststof, een correcte plaatsing is altijd een must. Wie geen ervaren klusser is, gaat dan ook het best in zee met een professionele dakbedekker.

06/05/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
De coolste gadgets voor mannen in 2014
Volgende artikel
5 decoratieve verftechnieken die ieder doe-het-zelver moet kennen