Bouw & Reno - Home entertainment

Tablet kopen met de tablet keuze wijzer

Tablets zijn ideaal om op het internet te surfen, e-mails te lezen en kort te beantwoorden, uw agenda te raadplegen, een boek of een magazine online te lezen en een eenvoudig spelletje te spelen. Waarmee moet u rekening houden wanneer u een tablet kopen wil, zodat u uw gading vindt in het steeds groeiende gamma tablets. Hier is de tablet keuze wijzer!

Welke tablet kiezen? Schermformaat

Een van de belangrijkste redenen om een tablet pc te kopen is het kleine formaat, het lichte gewicht en het feit dat een tablet gemakkelijk onderweg mee te nemen is. Tablets zijn grofweg in 2 categorieën in te delen: tablets van rond de 10 inch en tablets rond de 7 inch.

De bekendste tablet van rond de 10 inch is de iPad 2. De 10 inch tablet is ongeveer 25 bij 20 centimeter groot en weegt meestal tussen de 600 gram en 1 kilogram. Dankzij het formaat krijg je een goede multimedia ervaring waardoor je speciaal ontworpen applicaties voor bijvoorbeeld tijdschriften, kranten en nieuwssites op een interactieve manier kunt gebruiken.

De groep van rond de 7 inch tablets heeft wat minder weergave- en interactiemogelijkheden, maar heeft weer andere voordelen. 7 inch tablets zijn makkelijker mee te nemen en makkelijker in de hand te houden. Deze tablets hebben een formaat van ongeveer 19 bij 13 centimeter en wegen rond de 400 à 500 gram. Bekende 7 inch tablets zijn de Acer Iconia A100 en de HTC Flyer.

Tussen deze twee categorieën zitten tal van tablets met een afwijkend formaat, zoals bijvoorbeeld een Samsung tablet. Nieuw zijn ook de ultrabooks.

Tablet kopen? Besturingssysteem

Bij de aanschaf van een tablet kan u kiezen tussen verschillende besturingsystemen. iOS (van Apple) is gemaakt voor iPhone en iPad en is zeer gebruiksvriendelijk. Vervolgens is er tablet Android (van Google). Windows (van Microsoft) heeft als voordeel dat u alle programma’s voor pc makkelijk kan raadplegen. Tot slot is er nog BlackBerry Os, speciaal ontworpen voor de Blackberry Playbook.

Applicaties of programma’s?

Kies je voor Windows, dan kies je voor de standaard programma’s die je kent van het gebruik op pc. Zeker voor zakelijke gebruikers is dit een pluspunt. Kies je voor een ander besturingssysteem, dan kies je voor het gebruik van applicaties. Voor de meest gebruikte programma’s op pc is er wel een goede vergelijkbare applicatie te vinden. Zo zijn er bijvoorbeeld Office applicaties, applicatie voor email en applicaties waarmee je sociale media Twitter en Facebook makkelijk kunt bereiken.

Welke tablet kiezen? Connectiviteit

Met connectiviteit worden onder andere alle aansluitmogelijkheden van de tablet genoemd. De meest voorkomende connectiviteit opties op een tablet zijn:

  • Hoofdtelefoon uitgang of mini jack aansluiting: hierop kun je externe luidsprekers of je hoofdtelefoon op aansluiten
  • Externe microfoon aansluiting: hierop kun je een externe microfoon van bijvoorbeeld je headset aansluiten
  • Exerne (mini)VGA en/of (mini)HDMI aansluiting: hierop kun je een externe monitor of je TV aansluiten
  • (mini)USB aansluiting: hierop kun je randapparatuur aansluiten zoals een externe harde schijf, een digitale camera, mobiele telefoon, enz.
  • (SD)kaartlezer: hierin kun je een SD of micro SD kaart stoppen voor het overbrengen van data of het uitbreiden van het geheugen van de tablet

Andere connectiviteit opties op een tablet zijn:

  • Bluetooth
  • WiFi
  • 3G verbinding (mobiel data abonnement)
  • LAN (netwerkkabel)

Eerste help bij tablet keuze: mobiel data abonnement?

Een andere afweging die je moet maken is de keuze tussen een Wi-Fi tablet, of een tablet met 3G connectiviteit, die over het algemeen duurder zijn. Wil je de tablet voornamelijk thuis, op kantoor of in omgevingen gebruiken waar je beschikking hebt over WiFi, dan is de 3G optie niet nodig. Ben je veel onderweg en heb je dan internetverbinding nodig? Dan is het interessant om voor een tablet te kiezen in combinatie met mobiel data abonnement

Tablets vergelijken: geheugen

Minder essentieel, maar zeker een overweging waard, is de capaciteit van het geheugen van de tablet. De meeste tablets hebben inmiddels allemaal minimaal 4 gigabyte aan geheugen. Dit kan oplopen tot wel 160 gigabyte! Dat zal je dan ook voelen aan de prijs die u voor je tablet betaalt.

Tablet prijzen

Als u uw selectie hebt gemaakt, kan u de tablets prijzen vergelijken en beslissen. Tablet prijzen variëren grofweg tussen 200 en 800 euro. Bent u bereid om iets meer uit te geven voor extra specificaties, of voor het mooie tablet design? De keuze is aan u!

 

16/01/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Vloer schilderen: beton- en cementvloer
Volgende artikel
Neen tegen hard water!