Bouw & Reno - Home entertainment

Makkelijk bestanden delen? Ga voor een NAS server thuis!

Wil je thuis op een snelle en makkelijke manier pc bestanden, muziek, foto’s en films kunnen delen? Haal een NAS server in huis!

Wat is een NAS?

Steeds vaker worden bestanden gedeeld via een opslagmedium dat op het netwerk is aangesloten, ook wel NAS server genoemd. NAS staat hierbij voor Network Attached Storage. Een NAS server is vergelijkbaar met een externe harde schijf. Je sluit de harde schijf echter niet op jouw computer aan, maar op een netwerk, zodat iedereen er gebruik van kan maken. Ook een NAS server thuis biedt vele voordelen.

NAS server bouwen

Zoals je weet worden computers en laptops aangesloten op een router om zo een internetverbinding te krijgen. Ook NAS servers worden op de router aangesloten. Dat betekent dus dat jouw computers en notebooks via de router ook verbinding kunnen maken met de NAS server en op die manier documenten, foto’s, films en muziek die op de server staan kunnen raadplegen of opslaan. Ook andere toestellen zoals een tv, radio of stereo keten, printer, of externe harde schijf kunnen op de NAS server worden aangesloten.

Voordelen NAS server?

  • Het delen van informatie is erg gemakkelijk. De data die op de NAS server worden opgeslagen, zijn beschikbaar voor elk apparaat dat op de server is aangesloten. Als je een document opslaat op de NAS server, kunnen de andere computers van het thuisnetwerk het bestand openen, bewerken en eventueel ook verwijderen. Moet je met verschillende mensen aan één document werken, dan is dit een enorm voordeel.
  • Je kan één printer aansluiten op de NAS server die door alle PC’s in het netwerk gebruikt kan worden.
  • Het energieverbruik is over het algemeen lager dan bij een gewone server.
  • Een gemiddelde NAS server heeft een erg grote capaciteit (vanaf 1000 Gigabyte), die je bovendien nog eens makkelijk kan uitbreiden. Sommige NAS servers kan je zelfs aan elkaar koppelen om de capaciteit nog meer te vergroten.
  • Via een ingebouwde FTP server worden opgeslagen data ook via het internet toegankelijk, online storage behoort dus ook tot de mogelijkheden.
  • De besturingssystemen van (professionele) NAS servers zijn ontwikkeld voor data opslag. Hierdoor is de performance ten opzichte van bijvoorbeeld Windows File Server aanzienlijk hoger.

 NAS kopen? Wil je graag een home NAS server, dan moet je op zo’n 120 euro rekenen.

 

21/02/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Lenen voor een huis: lening berekenen
Volgende artikel
Design kapstokken voor jouw inkomhal…