Bouw & Reno - Home entertainment

LCD, plasma of LED?

U gaat een nieuwe tv kopen, maar wat te kiezen: lcd plasma of led? Enkele jaren geleden verschilden lcd en plasma tv’s aanzienlijk in prijs en kwaliteit, maar ondertussen is de beeldkwaliteit van lcd televisie aan een opmars bezig. Of zou u beter een led tv kopen?

Lcd plasma of led: hoe werkt het?

In technisch opzicht kunnen we de televisies in twee groepen verdelen: plasma en lcd/led. Het is namelijk een fabeltje dat de led televisie een geheel op zich zelfde staande technologie is: in feite zijn een lcd en een led tv hetzelfde.

  • Lcd tv en led tv

Een lcd en een led televisie werken namelijk door middel van vloeibare kristallen (vandaar ook Liquid Crystal Display ) die d.m.v. elektrische schokjes in staat zijn om de draairichting van het licht te veranderen. Hierdoor kan het licht tegengehouden of juist doorgelaten worden door de polarisatiefilters waardoor de hoeveelheid doorgelaten licht geregeld kan worden. Per pixel zijn er 3 van deze kristallen in de kleuren rood, groen en blauw. Met deze kleurcombinaties zijn alle kleuren te maken en door er voor te kiezen om een pixel geen licht door te laten is ook zwart beeld mogelijk.

  • Led flatscreen tv

Om zichtbaar beeld weer te geven is er echter wel licht nodig en hier zit het grote verschil tussen een lcd en led televisie. Bij een lcd televisie bestaat de lichtbron uit CCFL lampen en omdat deze relatief groot zijn van formaat is een lcd tv altijd redelijk dik. Bij een led tv bestaat de lichtbron echter uit led lampjes en omdat deze zeer klein van stuk zijn is het mogelijk om zeer dunne televisies te creëren. Daarnaast produceren de led lampjes minder warmte, gebruiken ze minder energie en is de beeldkwaliteit beter.

  • Plasma tv

Een plasma televisie is echter een heel ander verhaal. Deze televisie werkt door middel van gasontlading, zoals de tl-buis. Elke pixel bestaat uit een afgesloten ruimte met een gas en een elektrische spanning zorgt ervoor dat dit gas geïoniseerd wordt waardoor het gas licht gaat geven in een bepaalde kleur. Doordat dit zeer complex is zijn plasma televisies niet kleiner dan een meter beelddiagonaal verkrijgbaar en niet zo dun als led televisies, ondanks het ontbreken van een lichtbak.

Er werd vroeger heel wat geschreven en gesproken over de beperkte levensduur van plasma tv’s. Maar tijden veranderen en de nieuwe plasmaschermen houden het – net zoals bij de huidige lcd televisies – 60000 uur uit vooraleer ze de helft van hun helderheid verliezen – dat is de standaardwaarde om de levensduur van een scherm te meten.

Lcd of plasma of led: de vergelijking

De uiteindelijke keuze voor een televisie draait uiteraard om de beeldkwaliteit. Op dit moment zijn wij van mening dat een plasma televisie altijd nog de beste beeldkwaliteit biedt. De kleurechtheid, reactietijd en zwartwaarden van een plasmatv zijn gewoon nog steeds superieur aan die van een lcd televisie. Vooral fanatieke gamers en filmliefhebbers weten dit te waarderen. Het nadeel van de plasma blijft de gevoeligheid voor inbranden, al is dit de laatste jaren een stuk minder geworden. Daarnaast gebruikt een plasma televisie meer stroom dan lcd/led.

De lcd televisie is met de led technologie de plasma televisie echter heel dicht genaderd. Deze led technologie zorgt namelijk voor zeer goede kleurwaarden en maakt zeer dunne flatscreen tv’s mogelijk waardoor de televisie echt plat op de muur kan hangen. Het nadeel van de led (en lcd) tv’s blijven echter nog steeds de backlight bleeding (niet bij local dimming led) en de relatief hoge reactietijd. Een groot pluspunt van de led televisie echter is het lage stroomverbruik, niet geheel onbelangrijk voor een apparaat wat vele uren per week aanstaat.

Het is echter wel zo dat deze minpunten voor velen niet zichtbaar zijn omdat ze nauwelijks opvallen bij normaal televisie gebruik.

Overzicht

lcd plasma of led

 

09/01/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Sauna kopen? Winters plezier verzekerd!
Volgende artikel
Regenwaterrecuperatie, zo doe je dat!