Bouw & Reno - Home entertainment

Beamer kopen? Kies de juiste projector voor je home cinema

Je droomt van een home cinema, om thuis van een film te genieten met een allround sound en een groot scherm. Hiervoor heb je ook een beamer nodig.

De juiste beamer kopen

Een home cinema bestaat niet enkel uit luidsprekers, een versterker en een groot scherm, een goede projector is minstens even belangrijk. De prijs voor zo’n beamer kan echter al snel oplopen. Enkele tips voor het kiezen van de juiste beamer:

  • De contrastwaarde van een beamer voor een home cinema is belangrijk. Kies een toestel met een contrast ratio van minimum 750. Zo geniet je van het zwartste zwart en witste wit!
  • Je stelt je vragen bij de beeldopbrengst en het aantal pixels? Hoe meer beeldpunten, hoe meer euro’s je moet neertellen. Een SVGA resolutie van 800×600 biedt voldoende kijkplezier.
  • Wanneer je een beamer gaat kopen, krijg je ongetwijfeld de vraag of je een LCD projector of DLP projector verkiest. Zowel het systeem van het ‘digital light processing’ als een ‘liquid crystal display’ heeft voor- en nadelen. Vraag dus raad aan een specialist ter zake!
  • Een High Definition projector staat met haar duurzame lamp en optimale contrastverhouding garant voor een gedetailleerd beeld met schitterende kleuren. Alle grote merken, zoals Panasonic, Hitachi, Sanyo of Infocus, hebben dit type beamer in huis, de prijzen schommelen rond de 3.000 euro.

In een voorgaand artikel testten we reeds enkele beamers die geschikt zijn voor een home cinema, van een klein draagbaar exemplaar tot een grote 3D projector.

Interieurtips

Om ten volle van de filmprojectie te kunnen genieten, geven we nog enkele tips voor een optimale inrichting van je eigen home cinema:

  • Voor een goede beeldkwaliteit projecteer je best op een witte muur of een wit doek.
  • Hoewel producenten hun best doen om er design objecten van te maken, is een projector op zich geen mooi voorwerp. Daarom kan je de beamer best verdekt opstellen. Werk de kabels weg uit het zicht, maar zorg dat je de beamer zelf vlot kan bedienen en afstoffen.
  • Om een projector aan de muur of het plafond te bevestigen, zijn er verschillende systemen en plafondbeugels op de markt. Hiermee kan je de positie van de projector naar wens afstellen.
  • Zorg dat je verlichting afgestemd is op je home cinema. Ideaal hiervoor is een dimmer, zodat je de lichtsterkte perfect kan afstellen.
  • Daarnaast is het aangenaam dat het lichtcontrast tussen het scherm en de muur achter dit scherm niet te groot is. Daarom is het een goed idee om het scherm op een kleine afstand van de achterliggende wand te plaatsen en voor een milde verlichting tegen deze muur te zorgen.
13/11/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Zelf een leuke adventskalender maken
Volgende artikel
Energieleveranciers vergelijken: de goedkoopste en de groenste