Bouw & Reno

Energie besparen met gecontroleerde ventilatie

Een optimale luchtkwaliteit is essentieel voor onze gezondheid. Daarom is het belangrijk om een goed ventilatiesysteem te hebben. Gecontroleerde ventilatie biedt een waaier aan troeven die comfort bieden en ook de nadelen van een ventilatiesysteem tot een minimum beperken.

Een goede ventilatie voor een gezond binnenklimaat

In heel wat woningen is de lucht dikwijls meer vervuild dan de buitenlucht. Om energie te besparen, isoleren we onze huizen meer en meer waardoor de natuurlijke luchtstromen, die voor verluchting zorgen, verdwijnen. De ramen wagenwijd opzetten is een oplossing maar dat is niet ideaal, zeker niet in de winter. De temperatuur in de kamers gaat dan immers aanzienlijk naar beneden.

Iedere kamer op het gepaste moment verluchten

’s Morgens gebruik je de badkamer en overdag ben je aan het werk. ’s Avonds wordt vooral de keuken en het salon gebruikt. Elke kamer heeft een specifieke functie. We begeven ons in verschillende ruimtes afhankelijk van onze ‘activiteiten’. Het is dan ook logisch dat we de kamers op verschillende momenten van de dag verluchten. Met een gecontroleerde ventilatie die het huis in verscheidene zones verdeelt, kan je zonder problemen overal in huis voor een optimaal comfort zorgen.

Wat is precies gecontroleerde ventilatie?

Gecontroleerde ventilatie is een mechanisch systeem dat in huis wordt geïnstalleerd om zo een optimale luchtkwaliteit te verkrijgen. Een sensor meet het CO2-gehalte en de vervuiling. Het is een geautomatiseerd en intelligent systeem dat erin slaagt om te voldoen aan de behoeften van heel het huis.

Een energiebesparend systeem

Door middel van gecontroleerde ventilatie wordt vervuilde lucht geëvacueerd in zowel vochtige of droge kamers. Het systeem biedt je niet alleen meer comfort, je zal het effect ook merken op je energiefactuur. Gecontroleerde ventilatie garandeert permanente een optimale luchtkwaliteit en beperkt het warmteverlies van een traditionele verluchting. Het E-peil in huizen kan zakken tot 24 punten en dat in appartementen tot 27. Mooie cijfers, als je weet dat voor een lage-energiewoning wordt uitgegaan van een E-peil van 70. Bovendien moet je 3 keer minder leidingen installeren in vergelijking met een warmterecuperatiesysteem en is er geen risico dat filters en ventilators vervuild worden.

21/12/2012

Vragen en opmerkingen

H
Hoens

Welke naam firma ,merk geeft die ventilatie?

    IT
    Iwonen Team

    Beste,

    zoals u rechts naast het artikel kan zien, is Lambrechts één van de firma’s die dit doet. Maar als u op Google even uw locatie ingeeft + ‘gecontroleerde ventilatie’ zal u ongetwijfeld een verdeler in uw buurt vinden.

    Veel succes!

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Wonen 2013 – Bouw- en interieurbeurs in Mechelen
Volgende artikel
Het ereloon van de architect