Bouw & Reno - Elektriciteit

Waar in de badkamer plaats ik mijn stopcontacten?

Iedereen weet dat water en elektriciteit niet de beste vrienden zijn. Maar zonder elektriciteit zijn luxe en comfort onmogelijk in de badkamer. Om op een veilige en verstandige manier stopcontacten te plaatsen in je badkamer hebben we enkele tips voor je opgelijst!

Een geschikte plaats voor je stopcontacten

Vóór je stopcontacten gaat plaatsen in je badkamer, moet je zeker zijn dat ze op een veilige afstand van het water staan. Hiervoor wordt de badkamer verdeeld in vier verschillende IP-zones. Zone nul is de directe omgeving rond het bad of de douche. Dit is de zone waar je absoluut géén stopcontacten mag plaatsen. Op 60 cm afstand van het bad of de douche begint zone één. Vanaf deze zone is het veilig om stopcontacten te plaatsen. Let op: als je stopcontacten langs de wastafel plaatst, moet je ook daar een veilige afstand bewaren.

Elektriciteit in de badkamer: verplichtingen

Om de veiligheid in de badkamer te verzekeren en dodelijke ongevallen te voorkomen, is er het A.R.E.I, het Algemeen Reglement voor Elektrische Installaties. Dit reglement omvat een aantal regels omtrent natte ruimtes en elektriciteit. Zo is het bijvoorbeeld verplicht om per natte ruimte een extra differentieelschakelaar van 30mA te voorzien in de verdeelkast. In elke verdeelkast vind je zo’n schakelaar van 300mA. Die vergelijkt voortdurend de uitgaande en terugkerende stroom. De extra differentieelschakelaar is veel gevoeliger en zorgt ervoor dat je niet geëlektrocuteerd raakt als het water in contact komt met de stopcontacten. De contactdozen die je gebruikt in de badkamer moeten volgens dit reglement beschermd zijn door een veiligheidstransformator en een differentieelschakelaar.

Hoeveel stopcontacten heb je nodig in de badkamer?

Het aantal stopcontacten in je badkamer bepaal je zelf. Dit aan de hand van jouw behoeften. Denk aan je scheermachine, elektrische tandenborstel, de stijltang, … Voorzie sowieso twee stopcontacten aan elke zijde van de wastafel.

Bekijk zeker ook ons artikel over de elektrische symbolen.

06/03/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Deze schuur kreeg een nieuw leven … en wat voor een!
Volgende artikel
3 goeie redenen om te investeren in waterbehandeling