Bouw & Reno - Elektriciteit

Vaatwasser kopen? 5 praktische tips

Veranderen jouw vuile borden, pannen en bestek al gauw in een heuse afwasberg en heb je de grootste moeite om je voor de spoelbak te zetten? Dan is een vaatwasser geen overbodige luxe meer. Er zijn steeds minder mensen die hun afwas liever niet zelf in een teiltje soppen, schoon schrobben en afdrogen. Waarmee moet je rekening houden tijdens je zoektocht naar de perfecte vaatwasser?

TIP 1 Kijk naar het energielabel

Energielabels geven de consument inzicht in de energiezuinigheid van een huishoudtoestel. A staat voor een zuinig verbruik, G is een echte energievreter. Kies dus sowieso voor een vaatwasser met een A-label, liefst A+ of A++.

TIP 2 Kijk naar de programma’s

Door verschillende programma’s in een afwasmachine te integreren wordt een vaatwasser gebruiksvriendelijker. Zo kan je een voorspoelprogramma gebruiken om aangekoekte etensresten te verwijderen, terwijl je met een andere handige optie ‘halve belading’ slechts een deel van de vaat schoonmaakt. Sommige machines kan je zelfs op voorhand programmeren.

TIP 3 Extra functies en opties

Sommige vaatwasmachines zijn uitgerust met een LCD-display met informatie over de resttijd van het programma. Een andere handige functie zijn de korven en rekjes die je kan aanpassen. Een deurvergrendeling is dan weer handig voor gebruikers met kleine kinderen. En voor de veiligheid zijn heel wat machines uitgerust met een vlotter onderin die water wegpompt wanneer er water op de bodem staat.

TIP 4 Kijk naar het geluidsniveau

Veel mensen gebruiken hun vaatwasser ’s nachts om van een nachttarief te kunnen genieten, dus zorg dat je afwasmachine je nachtrust niet verstoort! Zorg dat je geen vaatwasser met een geluidsniveau boven 50 dB in huis haalt!

TIP 5 Hoe meer couverts, hoe meer vaatruimte

Het aantal couverts geeft aan wat de maximale belading van de afwasmachine is. Een vaatwasser met een belading van 12 couverts heeft plaats voor een servies voor 12 personen. Een vaatwasser van 45 cm breed beschikt doorgaan over 8 tot 9 couverts, een machine van 60 cm heeft plaats voor 12 couverts.

 

03/01/2013

Jouw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Vorige artikel
Winter wellness: laad je batterijen weer op
Volgende artikel
Trendy wonen in een vliegtuig