Actua

Een black-out vermijden? Met een thuisbatterij ben je zeker van stroom!

Thuisbatterij aan muur

Wist jij dat vijf van de zeven Belgische kernreactoren momenteel stilliggen? Een algemene black-out was nog nooit zo dichtbij. Geen zin om in de winter minstens drie uur per dag in de koude en donker te zitten? Met een thuisbatterij ben je continu voorzien van stroom!

Geen ver-van-ons-bed-show

Man zit alleen in zetel, donkere kamer
Een hele avond zonder warmte, licht of internet: het is behoorlijk saai.

Een thuisbatterij kopen, is dat zijn geld (€5.000 – €10.000) wel waard… want hoe realistisch is zo’n black-out nu echt? Vrij realistisch, zo blijkt: slechts twee van de zeven kernreactoren zijn op dit moment functionerend! Bovendien vertonen de reactoren steeds meer mankementen. Tegen 2025 moeten alle kerncentrales overigens sluiten. In de toekomst mogen we dus niet langer betrouwen op enkel en alleen kernenergie.

Doen we dat wel, dreigt er een black-out. Is er te weinig stroom om het hele land van elektriciteit te voorzien? Dan zal de regering verschillende gemeentes tussen 17 uur en 21 uur zonder stroom zetten. En dat in de winter! Deze situatie liever vermijden? Dankzij een thuisbatterij zit jij tijdens die koudste periode nooit zonder warmte, licht of internet.

Thuisbatterij kopen = zelfvoorzienend zijn

Ideale combinatie met zonnepanelen

Hoe zorgt een thuisbatterij ervoor dat jij niets zult merken van een eventuele black-out? Door het teveel aan energie die je zonnepanelen overdag produceren op te slaan. Wanneer het donker is, zullen je zonnepanelen geen stroom meer leveren. Maar dat is nu net het moment waarop jij (en miljoenen anderen) net het meeste energie verbruiken.

Gelukkig kan je met een thuisbatterij terugvallen op een continue stroomvoorziening: de eerder opgeslagen energie wordt gewoon weer afgegeven, zonder dat je beroep moet doen op elektriciteit komende van het distributienet. Jij wordt met andere woorden volledig zelfvoorzienend! De hele straat zonder stroom? Geen probleem: jij vertrouwt op je thuisbatterij. Geen donkere, koude avonden voor jou! 

thuisbatterij aan woonkamermuur
Thuisbatterijen slaan het teveel aan zonne-energie voor jou op, zodat jij zelfvoorzienend wordt.

Een ander groot voordeel van thuisbatterijen in combinatie met zonnepanelen? Dat je volledig overschakelt op groene stroom! Jij hebt het net – met vervuilende, fossiele brandstoffen – immers niet meer nodig. De zon is voor jou voldoende. Dat betekent meteen ook: gratis energie!

Thuisbatterij zonder zonnepanelen: even interessant

Ongedekte bruine tafel met kandelaar op
Een black-out? Dan is kaarslicht het enige dat nog wat soelaas biedt.

Maar wat als je geen zonnepanelen hebt? Ook dan brengt een thuisbatterij redding. In plaats van zonne-energie op te slaan, haalt de batterij energie van het net. Dat gebeurt het beste ’s nachts, wanneer het tarief het goedkoopste is. Jij bespaart dus niet enkel op je energiefactuur, maar bent ook niet de dupe wanneer een deel van het land zonder stroom valt. Dankzij je volle accu, kan je alweer enkele uren verder. Een black-out? Daar heb jij niets van gemerkt.  

En hoe weet je nu wanneer je accu volledig opgeladen moet zijn? Ook daar moet je je geen zorgen maken: de regering kondigt om voorhand aan welke delen van het land zonder stroom zullen vallen. Jij weet dus perfect wanneer je je batterij moet volladen.   

22/12/2018

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
SOS inpakstress: hacks voor inpakken met cadeaupapier
Volgende artikel
Vier handige tips bij een grote verbouwing