Bouw & Reno - Elektriciteit

Bewegingssensoren: handig en energiebesparend

Bewegingssensoren zijn handige dingen die in heel wat ruimtes gebruikt kunnen worden. Ze zorgen ervoor dat het licht automatisch uitgaat wanneer je een plaats verlaat. Aangezien je er heel wat energiekosten mee kan besparen, zijn ze hoe langer hoe populairder.

Bewegingssensoren met aan- of afwezigheidsdetectie

Met bewegingssensoren wordt vastgesteld of er iemand in een kamer of ruimte aanwezig is. Als er niemand meer is, wordt de verlichting na een bepaalde tijd automatisch uitgeschakeld. Je hoeft het licht dus manueel niet meer aan- of uit te schakelen. Er worden twee systemen gebruikt: aan- of afwezigheidsdetectie.

  • Aanwezigheidsdetectie: Dankzij de sensor gaat het licht aan zodra iemand in een kamer binnenkomt. Wanneer de persoon de ruimte verlaat, blijft de verlichting nog een tijdje aan.
  • Afwezigheidsdetectie: Je doet het licht handmatig aan wanneer je de kamer binnenkomt. Wanneer de sensor detecteert dat er niemand meer aanwezig is, wordt het licht automatisch uitgeschakeld.

Inbraakpreventie

Bewegingssensoren zijn handige apparaten die in heel wat kamers gebruikt worden: toiletten, garages,… Maar ze worden ook veel buiten geplaatst. Het is erg handig als het licht aanspringt wanneer je ’s avonds of ’s nachts thuiskomt. Bovendien schrik je daarmee dieven af en andere ongewenste gasten af. Je moet er wel op letten dat je de uitschakeltijd juist instelt: niet te snel want dat wekt irritatie op, maar ook niet te langzaam omdat de besparing dan te klein is.

Hoeveel bespaar je met bewegingssensoren?

Een bewegingssensor kan je op elk type verlichting (halogeen, LED, spaarlampen,…) aansluiten. Energiekosten besparen is een van de voornaamste redenen om bewegingssensoren te gebruiken. De besparing is afhankelijk van het gebruikerspatroon (hoe dikwijls het licht aanspringt en hoe lang het blijft branden). Voor een bewegingssensor betaal je zo’n 50 à 60 euro (zonder installatie). Hoe meer lampen op één sensor aangesloten kunnen worden, hoe meer energie en kosten je bespaart.

11/02/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Woonbeurs A.CITYLIFE voor levensgenieters
Volgende artikel
De juiste bouwgrond kopen voor een passiefwoning