Bouw & Reno - Elektriciteit

5 eenvoudige tips op energie te besparen in huis

vier stapeltjes centjes van klein naar groot, lampje, man die op rekenmachine bezig is

Dat verwarming, elektriciteit en water steeds duurder worden, had je waarschijnlijk zelf ook al gemerkt aan je portemonnee. Om die reden wil je er uiteraard alles aan doen om zo veel mogelijk energie te besparen. Is het hoog tijd om je verbruik aan te pakken en wat minder cijfertjes op de rekening te zien staan? Dan lees je hier alvast 5 eenvoudige tips om energie te besparen in huis. 

#1: Verwarming graadje lager

Op koude winterdagen hebben we de slechte gewoonte om onze verwarming meteen volledig open te draaien. De eerste tip? Probeer de thermostaat eens een graadje lager te zetten. Dat verschil merk je amper en je bespaart er meteen een heel aantal euro’s mee uit. Zet daarnaast je thermostaat een uur voordat je gaat slapen al op nachtstand. Je woning blijft nog lang genoeg warm en het scheelt een uur in energieverbruik. Heb je het toch een beetje fris? Trek snel een dikke trui aan, kruip onder een zacht fleece dekentje en verwen jezelf met een warme koffie of thee!

radiator die aanstaat
Tip: Zet je thermostaat een graadje lager.

#2: Zuinig omspringen met water

De tip die je ongetwijfeld al veel gehoord hebt: neem wat vaker een douche in plaats van een bad. Je bespaart er dan ook enorm veel water mee. Met de hoeveelheid water van één bad, douche je minstens drie keer, zeker als je over een waterbesparende douchekop beschikt! Dat soort douchekop verbruikt tot 20% minder dan een standaard douchekop. Let er ook altijd op dat je het water niet onnodig laat lopen, bijvoorbeeld tijdens het inzepen van je handen, het afwassen of het tandenpoetsen. 

#3: Verlichting

Laat de verlichting ‘s avonds wat meer uit en steek een paar (geur)kaarsen aan. Dat is niet alleen gezelliger en romantisch, maar het spaart je ook veel geld uit. In kamers waar de lampen vaak branden, zoals de woonkamer en de keuken, is het handig om zo veel mogelijk spaarlampen en ledlampen te gebruiken. Die kosten iets meer, maar gaan een stuk langer mee en verbruiken weinig energie. 

Tip: tijdens de maand december, kan je als energiezuinig alternatief ook je kerstverlichting inschakelen. Tenminste als die over ledlampjes beschikt…

#4: Slim wassen

  • Is je was niet al te vuil? Was die dan op 30 graden, dat is veel energiezuiniger dan op 60 graden.
  • Beschik je over een meter met een dag- en nachttarief? Dan is het voordeliger om de wasmachine pas na 21 uur of in het weekend te laten draaien. Sommige toestellen beschikken zelfs over een timerfunctie.
  • Een droogkast is ontzettend handig om de was snel droog te hebben, maar energiezuinig is dat niet. Hang de was daarom liever op een rek. Let wel: plaats je droogrek niet voor een radiator, want daardoor zal je verwarming op extra toeren moeten draaien.
zoek jij tips om energie te besparen? wasmachine met witte was erin
Tip: Was altijd met een volle machine!

#5: Huishoudtoestellen met energielabel

We gebruiken dagelijks elektrische huishoudtoestellen zoals een microgolf en een ijskast, maar we staan niet stil bij de energie die ze verbruiken. Kies altijd voor zuinige huishoudtoestellen. Hoe je die vindt? Of je nu een wasmachine, vaatwasser of broodrooster gaat kopen: elk toestel krijgt een energielabel, aangeduid met groene, gele en rode pijlen. Kies zeker voor groene huishoudtoestellen uit de energieklasse A tot A+++.

Heb jij nog tips om energie te besparen in huis? We zijn benieuwd naar je reactie!

16/12/2018

Uw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Vorige artikel
Met infraroodverwarming haal je de zon in huis
Volgende artikel
5 handige tips voor het perfecte thuiskantoor