Bouw & Reno

Een Tiny House: minihuisje voor maxigeluk

Een Tiny House: minihuisje voor maxigeluk

Zoek je een betaalbaar alternatief voor een kangoeroewoning met je ouders? Of wil je gewoon een leuk plekje in de tuin creëren? Het zijn maar enkele redenen om voor een Tiny House te kiezen. Wedden dat je instant vrolijk wordt van dit klein huisje voorzien van al het hedendaagse comfort?! Ateliers Verbist vertelt hoe zijn minihuisjes voor maxigeluk zorgen!

Zo groot als een tuinhuis … zo comfortabel als een echt huis

Tiny House … what’s in a name? Geen huis waar Tiny uit de kinderboeken in woont, maar letterlijk een klein huisje. Toch hoef je niet in te boeten aan luxe: het beschikt gewoon over alle nutsvoorzieningen die een ‘normaal’ huis ook heeft. Denk aan een volledig uitgeruste keuken, een badkamer met douche en toilet, stromend water, elektriciteit … Toch zijn er, buiten de grootte, nog enkele andere verschillen met een gewone woning:

Verschil #1: Makkelijk te verplaatsen

Een Tiny House staat op wielen: het is dus makkelijker te verplaatsen dan pakweg een containerwoning. Toch is het niet de bedoeling dat je er echt mee gaat rondtrekken zoals je met een caravan zou doen. Een woning van ongeveer 7 meter op 2,5 meter die zo’n 3,5 ton weegt, trek je nu eenmaal niet zo snel voort. Je kunt het dus bijvoorbeeld wel in je tuin van plaats verwisselen of zelfs verhuizen naar de tuin van de buren, maar een kampeervakantie zit er niet bepaald in.

tiny house op een weide
Een Tiny House staat op wielen: ideaal om te verslepen naar een andere plek.

Verschil #2: Goed voor je ecologische voetafdruk

Een kleiner huis heeft minder en kleinere ruimtes om te verwarmen: je hebt dus minder elektriciteit nodig. De elektriciteit die je gebruikt, kan bovendien perfect opgewekt worden met zonne-energie. En ook je waterverbruik beperk je door je toilet met regenwater door te spoelen: alweer zes liter drinkwater bespaard!

De ideale tussenoplossing als …

… betaalbare kangoeroewoning

Kan je moeder of vader extra assistentie gebruiken? Dan denk je er misschien aan om je woning om te bouwen tot kangoeroewoning. Slim idee: hoewel je in hetzelfde huis woont, heeft ieder woongedeelte een aparte ingang. Jullie hebben dus allemaal voldoende privacy, maar zijn toch vlakbij moest iemand iets nodig hebben. Maar wat als je woning niet groot genoeg is om er een kangoeroewoning van te maken? Je raadt het al: een Tiny House dient als oplossing! Je profiteert van alle voordelen van kangoeroewonen en hebt toch elk je eigen huis.

… mooi begin voor starters

Heb je net een bouwgrond gekocht? Proficiat! Je weet vast perfect hoe je ideale droomwoning er moet uitzien. Maar laat je budget dat voorlopig nog niet toe? Tiny House to the rescue! Je hebt al je eigen stekje vanaf €20.000. En je hebt meteen de kans om wat verder te sparen. Het overwegen waard om die grote bouwkosten even uit te stellen, dus!

binnenkant tiny house
Het interieur van een Tiny House is erg cosy en gezellig.

Let wel: van een Tiny House kun je nooit je domicilie maken. Volgens de woonwetgeving is die daarvoor te klein.

… privéoptrekje voor oudere kinderen

Willen je kinderen meer privacy, maar beschik je binnenshuis over onvoldoende ruimte? Of willen ze misschien proeven van het zelfstandige leven, net alsof ze op kot zitten? Ook hier is een Tiny House in eigen tuin dé oplossing. En als er toch eens even iets niet lukt, staan ze snel terug in casa mama voor wat hulp ;-).

Andere leuke ideetjes voor een Tiny House

  • Wat dacht je van een man cave of luxetuinhuis? Die leuke & gezellige zomeravonden, die gaan voortaan bij jou door!
  • Verhuur het huisje als vakantiewoning op websites zoals Airbnb. Zo brengt je investering zelfs geld op! En jij hebt die mini-B&B waar je altijd al van droomde!
10/12/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?