Bouw & Reno

Een energiezuinige woning start met isolerende beglazing

raam met isolerende beglazing

Duurzaam bouwen en verbouwen is zonder twijfel de toekomst. Wil jij ook je steentje bijdragen en de impact van je energieverbruik op het milieu beperken? Investeer dan in isolerende beglazing die goed scoort op het vlak van thermische isolatie! In dit artikel, overlopen we de isolerende eigenschappen van de verschillende soorten glas, van enkele tot driedubbele beglazing.

Hoe bepalen hoe goed beglazing isoleert?

De thermische isolatie van een glas wordt weergegeven door de U-waarde. Deze waarde drukt uit hoeveel warmte (in Watt of W) per seconde, vierkante meter (m2) en graad temperatuurverschil (in Kelvin of K) wordt doorgelaten van de ene naar de andere zijde van het glas. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolerende eigenschappen van de beglazing. Je kan de functie van isolerende beglazing met andere woorden vergelijken met een doelman: hoe minder ballen hij doorlaat, hoe beter hij is.

living met grote ramen

Hoe goed scoort jouw beglazing?

  • In oudere woningen, zie je soms nog enkelglas Dit soort glas bestaat uit simpelweg 1 glasblad en heeft bijgevolg een erg hoge U-waarde van 5.7W/m2K. Tegen 2020 moet enkele beglazing daarom ook minstens door dubbelglas vervangen worden.
  • Zoals de naam doet vermoeden, bestaat dubbelglas uit niet één, maar twee glasplaten. Die worden van elkaar gescheiden door een droge luchtlaag, de luchtspouw. Gemiddeld behaalt dubbele beglazing zo een U-waarde van 2.9 W/m2 Ook deze U-waarde is te hoog om het E-peil te behalen dat vereist is bij nieuwbouw- of renovatieprojecten.
  • Meestal wordt er daarom geopteerd voor hoogrendementsglas (HR), ook gekend als superisolerende beglazing. Ook dit soort glas bestaat uit twee glasbladen. In tegenstelling tot dubbelglas, wordt aan de binnenzijde van de spouw een transparante, warmtereflecterende metaalcoating aangebracht. Hoe meer lagen van deze coating, hoe beter het glas isoleert. Om de isolatiewaarde verder te verbeteren, kan de spouwruimte gevuld worden met een edelgas die de zonnestralen terugkaatst. Gevolg? Je woning blijft lekker koel op warme zomerdagen! Op basis van de behaalde U-waarde, kan HR-glas onderverdeeld worden in volgende drie categorieën:
U-waarde 
[W/m2K]
klasse
2.0 – 1.7HR
1.6 – 1.3HR+
< 1.2HR++
  • De beglazing met de beste isolerende eigenschappen is driedubbelglas. Dit soort glas bestaat immers niet uit twee, maar drie glasbladen. Door de twee spouwruimtes heeft driedubbelglas een uitstekende gemiddelde U-waarde van 0.5 W/m2Een passiefwoning of lage-energiewoning? Dan is driedubbele beglazing je beste optie!
profielen ramen pvc isolerende beglazing

Tip: je beglazing vervangen door driedubbelglas heeft weinig zin als je de isolatie van je muren ook niet meteen aanpakt. Zo niet, kan je last krijgen van condensatie met een ongezond binnenklimaat tot gevolg.

Uiteraard is niet enkel de beglazing verantwoordelijk voor hoe goed het complete raam- of deursysteem scoort op het vlak van isolatie. Een andere belangrijke factor is bijvoorbeeld de profielkeuze (hout, pvc of aluminium ramen) en de keuze voor de afstandshouders.

Hoeveel besparen door ramen te vervangen door isolerende beglazing?

Je vraagt je allicht af wat investeren in nieuwe isolerende beglazing jou nu precies oplevert! Afhankelijk van de huidige beglazing, de nieuwe beglazing en de grondstof waarmee je verwarmt, kan je heel wat euro’s besparen:


GasElektriciteitMazout
Enkelglas >> HR-glas€10.5/m2
€47.7/m2
€13.4/m2
Enkelglas >> driedubbelglas€11.6/m2
€52.9/m2€14.8/m2
Dubbelglas >> HR-glas€4.1/m2€18.7/m2€5.2/m2
Dubbelglas >> driedubbelglas€5.3/m2€23.9/m2€6.7/m2

Besparing op jaarbasis. Bron: http://www.energiesparen.be/energiewinst/glas

Voorbeeld: Laat je al je ramen bestaande uit dubbelglas vervangen door HR-glas, goed voor zo’n 20m2, dan spaar je zo’n 374 euro op jaarbasis (= 20 x €18,7) uit wanneer je verwarmt met elektriciteit.

Uiteraard, zal je nog meer kunnen besparen wanneer je ook de profielen aanpakt. Kortom, investeren in nieuwe ramen en deuren is een slimme zet richting een energiezuinige woning!

09/09/2018

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Een houtlook met keramisch parket? Dit moet je op voorhand weten!
Volgende artikel
Regenput reinigen moeilijk? Neen, zo begin je er zelf aan!