Bouw & Reno - Nieuwbouw

De wet Breyne ontleed: dit is hoe jij als bouwer beschermd bent

vakmannen overleggen plannen met elkaar

Het is zover, je hebt de stap gezet: je gaat een huis laten bouwen! Dat is natuurlijk een hele investering. Liefst geen geld onnodig in rook zien opgaan? Dan is er de wet Breyne die je beschermt. Wat de Wet Breyne precies is, wanneer die van toepassing is en waarom die een voordeel is voor jou, ontdek je hier.

Wat is de wet Breyne?

Achterblijven zonder huis en mét een financiële kater? Nee, bedankt! Gelukkig is er de wet Breyne om je te beschermen. Die woningwet, die sinds juli 1971 van kracht is, legt concrete afspraken vast rond …

1. tarieven en betalen

Nog voordat de overeenkomst ondertekend wordt, moet de koper de totaalprijs van de werken kennen. Die moet dan ook op het contract vermeld staan. Die prijs mag tijdens de werken in schijven betaald worden, waarbij elke schijf niet hoger ligt dan de prijs van de reeds uitgevoerde werken. Zijn de werken die al zijn uitgevoerd bijvoorbeeld 20 000 euro waard? Dan bedraagt de maximale tussentijdse factuur 20 000 euro.

wet breyne voor huis in de stellingen
Zijn de werken nog volop bezig? Jij zult nooit meer moeten betalen dan wat de werken al waard zijn!

Om ook de aannemer te beschermen, moet je wel een voorschot betalen. Die bedraagt maximaal vijf procent van de totaalprijs. Om ervoor te zorgen dat jij bij een eventueel faillissement dat geld terugziet, moet de aannemer een waarborg storten op een geblokkeerde rekening. Die waarborg bedraagt vijf procent voor een erkende aannemer en gaat tot 100 procent voor een niet-erkende aannemer.

2. de oplevering

De oplevering gebeurt verplicht in twee fases. Meteen na de werken, vlak voor je in de woning intrekt, is er de voorlopig oplevering. Een jaar later gebeurt de definitieve oplevering. Wil je weten waarop je moet letten tijdens de opleveringen? Neem dan zeker onze checklist mee!

3. regels voor aansprakelijkheid

De verkoper is tien jaar aansprakelijk voor zowel de verborgen als de zichtbare gebreken. De notaris en de architect zijn verplicht om je alle nodige informatie te verschaffen, om tussen te komen bij eventuele problemen en om de werken te controleren.

man metselt muur
Is er ergens iets misgegaan? De aannemer blijft nog tien jaar aansprakelijk.

Voor wie geldt de wet Breyne?

Het is niet omdat je bouwt, dat je automatisch onder de wet valt. Dit zijn de voorwaarden:

  1. Het gebouw dient hoofdzakelijk voor huisvesting. De wet geldt dus wél voor sleutel-op-de-deurwoningen of voor een woning met een kleine ruimte voor je bijberoep. Is de ruimte om je beroep uit te oefenen groter dan de leefruimte, geldt de wet Breyne niet.
  2. Je werkt met slechts één aannemer of projectontwikkelaar. Vanaf dat je aparte afspraken maakt met verschillende aannemers, geldt de wet niet.
  3. Je doet een of meerdere stortingen vóór het einde van de werken. Denk aan een tussentijdse betaling, de waarborg storten …
wet breyne, mannen op dak woning, huis in opbouw
Niet zeker of de wet Breyne bij jou van toepassing is? Vraag het dan na aan je aannemer, architect of bank!

Wat moet er op papier staan?

Welke informatie moet er allemaal in de schriftelijke overeenkomst staan? Sowieso moet de totaalprijs van de woning vermeld worden. Ook de aanvangsdatum van de werken en de uitvoeringstermijn moet opgenomen worden. De precieze plannen en gedetailleerde bestekken moeten als bijlage toegevoegd worden. Tot slot wordt ook de schadevergoeding in geval van vertraging beschreven. Die schadevergoeding bedraagt minstens de huurprijs van de afgewerkte woning.

De wet Breyne is bindend. Dat wil zeggen dat, moest er toch iets in de overeenkomst opgenomen worden dat strijdig is met wat hierboven is beschreven, dat als ongeschreven wordt beschouwd: het telt dus niet.

09/11/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Je badkamer kleuren: 5 voorbeelden om eens niét voor wit te kiezen
Volgende artikel
Bye bye rug- en nekklachten, hallo ergonomisch bed!