Bouw & Reno

De erker: voor huizen met een tikje meer

erker modern

Erkers – ‘bay windows’ in het Engels – zijn prachtig bewaard gebleven in sommige oude herenhuizen, waar ze bepalend zijn voor zowel het interieur als het exterieur. Maar waar komen die architecturale pareltjes eigenlijk vandaan? En hoe kun je ze ook bij jou thuis een plekje geven?

Tijd voor een stukje geschiedenis

De oorsprong van de erker ligt enkele eeuwen achter ons. Het elegante uitsteeksel nam toen al verschillende gedaantes aan. Er waren erkers met twee tot zes zijvlakken. Sommige waren rechthoekig, terwijl andere eerder een licht gebogen vorm hadden. Afhankelijk van het doel werd er een bed in geïnstalleerd (zoals een bedstee) of de architecten maakten er een balkon van. In de 19e eeuw, toen de neogotische stijl domineerde, wonnen de erkers pas écht aan populariteit, vooral in Engeland. Sommige erkers uit die tijd sieren nog altijd het straatbeeld, zoals in Valletta, de pittoreske hoofdstad van Malta, waar ze een echte toeristenmagneet zijn.

erker neogotisch

Ik zit in de erker!

Vooral in oude herenhuizen komen erkers volledig tot hun recht. Ze zijn een aantrekkelijke deco-keuze om tal van redenen. Niet alleen kun je je erin nestelen om van het uitzicht te genieten, je wint er ook plaats én licht mee. Je kunt het je vast al helemaal inbeelden: installeer er een gezellige ligbank, neem een boek bij de hand, en genieten maar. Zo’n ‘bay window’ is simpelweg synoniem met comfort en gezelligheid.

erker comfort

Erkers kunnen ook hip zijn

Hoewel erkers al een hele tijd meegaan, zijn ze allesbehalve ouderwets. Je kunt ze bijvoorbeeld op de klassieke manier inrichten, maar dan met moderne meubels. Of je kunt je verbeelding de vrije loop laten en de meest originele opstellingen bedenken, zoals je in dit moderne huis ziet. De prachtige omkadering zuigt alle aandacht naar zich toe, zonder opzichtig te zijn. Je geniet van het uitzicht, en je moet er niet eens je gezellige hoekje voor uit!

erker modern

29/08/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Binnenkijken in een wow!-designbadkamer
Volgende artikel
Vinyl schoonmaken: tips & tricks