Bouw & Reno

Bouwmateriaal kopen was nog nooit zo makkelijk dankzij deze 4 tips

man kiest houten planken in lange rij vol houten planken

(Ver)bouwplannen of een kleinere bouwklus op de planning? Dan heb jij bouwmateriaal nodig! Maar hoe begin je nu met de aankoop ervan? En waar moet je zoal op letten? In dit artikel ontdek je vier handige tips die je in het achterhoofd moet houden wanneer je bouwmateriaal gaat kopen.

1. Maak een lijst met alle benodigdheden

Vooraleer je naar de winkel trekt, maak je het best een lijstje op met daarop al het bouwmateriaal en gereedschap dat je nodig zult hebben. Zo voorkom je niet alleen dat je teveel koopt – en dus meer geld opdoet dan nodig, je voorkomt meteen ook dat je spullen tekortkomt en moet bijbestellen. En dat kost je extra tijd én geld. Op voorhand de benodigdheden gedetailleerd opschrijven is dus de boodschap!

Koop je het materiaal via een webshop? Dan is het extra belangrijk om alles in één keer te bestellen: zo hoef je maar een keer verzendkosten te betalen. Houd zeker ook alle kortingen in de gaten, daar kun je flink wat mee besparen.

2. Bepaal je totaalbudget

Bouwen, verbouwen en klusjeswerken kunnen behoorlijk wat kosten. Ga je bouwmateriaal kopen? Dan is het belangrijk om op voorhand je totaalbudget te bepalen. Veel mensen beginnen vol enthousiasme aan hun (ver)bouwproject en kopen telkens weer benodigdheden aan, tot ze plots ontdekken dat de kosten veel te hoog oplopen. Zo kom je gemakkelijk in de problemen, en dat is natuurlijk niet de bedoeling! Op voorhand een budget vastleggen is dus de boodschap. Op die manier voorkom je impulsaankopen en sta je minder snel voor onaangename financiële verrassingen.

3. Kies voor duurzaam bouwmateriaal

Je steentje bijdragen voor een beter milieu? Kies dan voor duurzaam bouwen! Voorbeelden van duurzame materialen zijn bijvoorbeeld verf met minder schadelijke stoffen, milieuvriendelijke producten of herbruikbare grondstoffen. Onthoud: alle beetjes helpen!

4. Vergeet de opslagruimte niet

Iets waar je pas aan denkt wanneer je het echt nodig hebt: opslagruimte! Je moet al dat bouwmateriaal natuurlijk ergens kunnen stallen. Heb je daar een garage of een kelder voor? Handig: die kun je meteen gebruiken. Heb je liever al die rommel niet in huis of heb je er simpelweg geen plaats voor, dan kun je ook tijdelijk een opslagruimte huren. Dan ligt je materiaal veilig achter slot en grendel.

Zo, bovenstaande tips helpen je alvast bij het kopen van bouwmateriaal. Heb jij zelf nog handige tips? Laat hieronder dan zeker een reactie achter!

07/10/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
4 tips voor een geslaagde winterbarbecue
Volgende artikel
Op een nieuwe thuis: appartement getekend, en wat nu gedaan?!