Bouw & Reno

Bouwadvies voor duurzaam bouwen

Op Bouw & Reno gingen we te rade bij van Kamp C, het provinciaal steunpunt voor duurzaam bouwen. Een duurzame energie expert gaf ons gratis bouwadvies voor een energiezuinige woningrenovatie. Wij lijsten de belangrijkste stappen even op.

Voor je begint moet je natuurlijk de nodige reparaties uitvoeren aan jouw woning. Zorg dat lekkende dakgoten of opstijgend grondvocht tot het verleden behoren. Geen defecten meer? Dan ben je klaar voor een energiezuinige verbouwing.

Bouwadvies: de zes stappen naar een energiezuinige verbouwing

  • Stap 1. Investeer maximaal in een goed geïsoleerde en luchtdicht afgewerkte bouwschil. Concreet betekent dit: dakisolatie. 26% van de warmte verdwijnt door het dak. Dit percentage kan je natuurlijk nooit tot nul herleiden, maar 13% is al een mooi streefdoel.
  • Stap 2. Plaats goed isolerend schrijnwerk en beglazing. Deze dienen van een degelijke kwaliteit te zijn en alles moet zo luchtdicht mogelijk afgewerkt worden. Oude woningen hebben vaak ‘tochtgaten’ en die moeten verdwijnen. Ook vloeren moeten voldoende geïsoleerd worden. Dat is echter minder evident dan het lijkt, zeker wat betreft het gelijkvloers. Je denkt misschien: we plaatsen een extra laag vloerisolatie, een nieuwe dekvloer of chape en dan een tegeltje, maar de kans is groot dat uw deuren dan niet meer passen. En deuren van 1,9m zijn vervelend voor grote mensen. Isoleren is dus niet altijd evident, maar isolatie is wel een noodzakelijke basisinvestering.
  • Stap 3. Plaats een energiezuinig ventilatiesysteem. Eenmaal alle ongecontroleerde verluchting uitgeschakeld is, moet je streven naar een gecontroleerde verluchting waarbij je zo weinig mogelijk warmte verliest. Er bestaan verschillende isolatiesystemen. Je kan opteren voor een ventilatiesysteem C met roosters in de ramen of voor een systeem D met warmterecuperatie. Bij een systeem D combineer je warmteaanvoer met warmteafvoer. De toegevoerde lucht wordt opgewarmd met de warmte van de afgevoerde lucht. Qua verluchting scoort een systeem D even goed als een systeem C, maar energetisch staat het veel sterker. De prijs van het systeem D ventilatie ligt een stuk hoger dan bij het systeem C, maar energiefactuur compenseert dit. Je moet de installatie jaarlijks laten nakijken. Als het ventilatiesysteem D juist wordt geïnstalleerd, krijg je geen geluidsoverlast.
  • Stap 4. Kies voor een energiezuinig verwarmingsysteem. Is je verluchting in orde, dan kan je de gepaste verwarming kiezen. Als je voor een ventilatiesysteem D hebt gekozen, dan zal je een minder zware verwarmingsinstallatie nodig hebben.
  • Stap 5. Overweeg een zonneboiler of plaats een sanitair warmwatersysteem waarop later een zonneboiler kan worden aangesloten. Isolatie heeft een terugwintermijn van vijf tot zeven jaar, maar voor een zonneboiler moet je op twintig jaar rekenen. Dit is ook afhankelijk van de subsidies die je hiervoor krijgt, hiervoor kan je de subsidiewijzer raadplegen.
  • Stap 6. Zonnepanelen of PV-panelen kan je achteraf met weinig inspanningen plaatsen.

Wil je ook je bouwplannen laten screenen? Je kan terecht bij Kamp C voor gratis bouwadvies of planadvies.

30/01/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Metrotegels, de populaire badkamertegels
Volgende artikel
Eerste hulp bij gevelreiniging