Bouw & Reno

Plaats een binnendeur met een kant-en-klaar deurpakket

Zelf een binnendeur plaatsen is een klus dat je perfect zelf kan klaren. Indien je kiest voor een kant-en-klaar deurpakket, ben je ineens voorzien van de nodige toebehoren. We geven je graag concrete tips en een stappenplan mee om deze taak met succes te volbrengen.

Wat zit er in een kant-en-klaar deurpakket?

Een deurpakket omvat alle benodigdheden om een deur zelf eenvoudig te monteren. Zo vind je een deurslot, klink, scharnieren, deurbeslag, het deurblad en het materiaal voor de volledige omkadering en omlijsting terug. Op deze manier hoef je slechts enkel te monteren. Tijd voor enkele aandachtspunten tijdens de montage.

Aandachtspunten bij het plaatsen van je binnendeur: Een handig stappenplan

1. Bij het bestellen van je deurpakket voorzie je best voldoende ruimte voor de nieuwe deur. Als je het gat in de muur opmeet, voorzie je best zo’n 7cm in de breedte en 5cm in de hoogte extra bij het deurblad bij. Zo past de deur er zeker in. De overtollige ruimte kan je achteraf nog perfect wegwerken met isolatieschuim.

2. Je start meestal met maken van je deurkader. Voor de breedte van het kader te bepalen, neem je steeds het dikste deel van de muur als referentiepunt. Zaag de elementen vervolgens op maat en schroef ze in mekaar.

3. Indien je het kader op de grond in elkaar hebt gestoken, zet je het kader in het deurgat. Steek onderaan iets tussen de vloer en het deurkader. Zo zal het kader achteraf geen vocht opnemen. Steek ook bovenaan een spie om het kader tijdelijk vast te zetten.

4. Vervolgens kan je het kader langs de scharnierzijde waterpas zetten en definitief monteren. De scharnierkant waterpas zetten is uiterst belangrijk voor een goede werking van je deur. Hecht er dan ook de nodige aandacht aan. Hierna kan je de scharnieren op het deurkader bevestigen en de deur in de scharnieren hangen.

5. Plaats nu de slaglatten. Hierbij is het belangrijk dat het kader gelijk komt met de deur. Vanaf dan zitten de slaglatten goed en kan je ze definitief monteren.

6. Spuit nu de ruimte tussen het kader en de muur op met isolatieschuim. Dit zorgt voor een perfecte isolatie en opvulling van de overtollige ruimte. Wees zuinig met het schuim, want het zet nog sterk uit.

7. Tot slot moet je enkel nog maar de lijsten bevestigen. Zo is je binnendeur mooi afgewerkt en klaar om te schilderen!

 

21/08/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
9 Sets kruidenpotjes. Voor een pittige zomer!
Volgende artikel
Personaliseer je Ikea-meubels: 3 Ikea-meubel make-overs