Bouw & Reno

Bespaar veel energie met een warmtepomp

Wist je dat je door de installatie van een warmtepomp liefst 70% kan besparen op je energiefactuur? Bovendien bewijs je het milieu een goede dienst: door het gebruik van natuurlijke en hernieuwbare energie worden fossiele brandstoffen overbodig en CO2-uitstoot vermeden.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp gebruikt de warmte van de lucht, het grondwater of de aarde en geeft deze vervolgens af aan het water van de boiler of het verwarmingsnetwerk. Het transport van de warmte gebeurt met een speciale koelvloeistof via een gesloten systeem van compressie, condensatie, expansie en verdamping.

De warmtepomp voorziet grotendeels in zijn eigen energie. 75% is afkomstig van de zonne-energie die in de aarde, het grondwater en de lucht is opgeslagen. De overige 25% komt van de elektriciteit die de pomp doet draaien.

Tot 70% besparing op de energiefactuur

Warmtepompen maken gebruik van natuurlijke energiebronnen om warmte op te wekken. Door de installatie van een warmtepomp kan je op tweejaarlijkse basis liefst 70% besparen op je energiefactuur. De warmtepomp Odyssée 2 van Atlantic heeft bijvoorbeeld een prestatiecoëfficiënt van 3,8 kWh voor 1 kWh verbruikte elektriciteit. Efficiënt en enorm voordelig.

Waar plaats ik een warmtepomp?

Warmtepompen zijn bijzonder geschikt als alternatief bij nieuwe sterk geïsoleerde woningen met vloerverwarming. Je kan ze gebruiken als verwarming voor de woning of het verwarmen van water voor de sanitaire installaties. Afhankelijk van je keuze opteer je voor een bepaald type warmtepomp (lucht warmtepomp of bodem warmtepomp).

Een warmtepomp kan je best installeren in een onverwarmde ruimte, die geïsoleerd is van de andere kamers in je huis. Ideale plaatsen vormen de wasplaats, de kelder of de garage.

Meer informatie over warmtepompen vind je terug op de website van Facq. Breng zeker ook een bezoekje aan het Groene Huis in de Facq toonzalen. Daar krijg je professioneel advies op maat van jouw gezin en jouw woning zodat je ten volle kan besparen op je energieverbruik.

04/06/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Geef je interieur een bijzondere sfeer met ombre
Volgende artikel
Een boiler of doorstromer kiezen voor je warmwaterproductie?