Bouw & Reno - Architecten

WANDERLUST – 5 adembenemende plekjes om te slapen

Gaan je dagen te snel voorbij? Komt de stress je de oren uit? Vertrek dan mee op een ontdekkingsreis naar 5 van de meest idyllische plekjes op aarde. Tijd voor wat ‘wanderlust’!

Hide and Seek: The architecture of cabins and hide-outs

Dat hutje op de prairie, die blokhut in het midden van het bos of dat berghutje hoog in de wolken. De gemene deler? De natuur en de rust! Geen technologie, geen dagelijkse rat race, geen stress… Alleen jij en de natuurelementen. En dat is meteen ook de inspiratiebron voor het boek ‘Hide and Seek’. Een boek boordevol hutjes en bouwwerken weggestopt in enkele van de meest vreedzame hoekjes over de hele wereld.

Berghut op desolate Italiaanse bergtop

De Bivacco Luca Vuerich is een prachtige berghut op 2,530 m boven de zeespiegel.  Gelegen op een bergpas in de Julische Alpen biedt de berghut een rustplaats voor hikers en klimmers. Je kan er ook met maar liefst 9 man blijven slapen én genieten van een van de meest spectaculaire uitzichten.

De hut werd gebouwd door Giovanni Pesamosca in Friuli-Venezia Giulia, Italië.

Huis op wielen? Geef ons maar een huis op schaatsen!

De Nederlanders hebben hun huis op wielen, in Groenland hebben ze huizen op schaatsen. Nu ja, de mobiele hutjes werden op een slee gebouwd, zodat ze zowel door sneeuwhonden als door sneeuwscooters over ijs en sneeuw getrokken kunnen worden.

Een roedel sneeuwhonden, geen technologie in een straal van honderden kilometers en een van ’s werelds meest uitgestrekte uitzichten. Wat wil je nog meer?

Sledge-project van Rob Sweere in Qaasuitsup in Groenland.

“Wanderlust, letterlijk de lust om rond te reizen, heeft als doel er zoveel mogelijk op uit te trekken.”

Mobiele kubus op stelten

Altijd al aan een meer willen wakker worden? Maar kan je niet goed kiezen tussen al die prachtige meren? Dan is The Pump House de perfecte hut voor jou! Deze mobiele hut op stelten kan makkelijk verhuisd worden. Het ontwerp laat ook veel lichtinval toe door de ramen, die van de vloer tot het  plafond doorlopen.

The Pump House, gebouwd door Branch Studio Architects in Victoria, Australië

De moderne tipi in Denemarken

De Fire Shelter lijkt wel een moderne interpretatie te zijn van de tipi’s van de Indianen, zonder de typerende vorm. Deze hut van triplex is geïnspireerd op het nomadenleven en blijft dan ook gedurende één jaar staan. De hut is opgetrokken rond een centraal (kamp)vuur wat voor een gloed zorgt met ongeëvenaarde aantrekkingskracht.

Weet jij een betere plaats om je marshmallows te laten smelten en liedjes te zingen rond het kampvuur? Wij alleszins niet…

Foto: Christian Bøcker Sørensen

Fire Shelter, gebouwd door Simon Hjermind Jensen, Capital Region Denmark

Slapen onder het poollicht

Hoe verder je naar het noorden gaat, des te minder mensen je tegenkomt. En dat maakt de Vega Cottage zo speciaal. Hoog in het noorden van Noorwegen kom je deze berghut tegen die volledig opgaat in zijn omgeving. Het grijze, robuuste exterieur verwijst dan ook naar de vele rotsen en de barre omstandigheden in het gebied.

Wat deze berghut zo uniek maakt, is dat je met wat geluk het betoverende poollicht kan bewonderen vanuit de hut. Best night ever? Wij willen geloven van wel!

Vega Cottage, gebouwd door Kolman & Boye Architects in Trondelag, Noorwegen.

Trek erop uit en laat de natuur binnen in je huis

Naast mooie prentjes heeft het boek Hide and Seek van uitgeverij Gestalten uiteraard ook een boodschap. Twee zelfs, waarmee het meteen ook twee trends blootlegt. Wanderlust, letterlijk de lust om rond te reizen, bestaat eruit om er zoveel mogelijk op uit te trekken. En niet zomaar naar de Costa del Sol maar naar unieke bestemmingen. Plaatsen waar je kan ontsnappen aan de drukte en volledig tot rust kan komen.

En kan je niet op reis? Dan helpt het ook al om de natuur naar binnen te halen. Je ziet niet zomaar overal leuke hutjes uit de grond springen op de meest exotische, desolate of ongewone plekken. Designers en architecten trekken opzettelijk de natuur in en bouwen hun huizen, hutten en andere architecturale pareltjes in harmonie met hun omgeving en de natuur.

29/08/2014

Uw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Vorige artikel
Sanidouche vereenvoudigt het installeren van een douche of wastafel
Volgende artikel
15 tips om energie te besparen tijdens het nieuwe schooljaar