Bouw & Reno - Architecten

Verbazingwekkend interieur verscholen in oude chalet

In het afgelegen dorpje Linescio in Zwitserland ligt een onooglijke chalet. Eentje dat je argeloos voorbijloopt tijdens een bergwandeling, zonder er zelfs twee keer naar te kijken. Wie ingewijd is in het verbazingwekkende geheim van dit stulpje, weet wel beter.

Tweede leven voor oud stenen huisje

De tweehonderd jaar oude chalet werd door architectenbureau Buchner Bründler Architekten grondig onder handen genomen met behoud van het sprookjesachtige, oorspronkelijke exterieur. De Bazelse architecten wilden de oude ruwbouw van balken en natuursteen koste wat het kost bewaren. Zo komt het dat de chalet er aan de buitenkant nog altijd uitziet zoals hij twee eeuwen geleden werd gebouwd.

Architecturaal hoogstandje aan de binnenkant

Binnenin creëerde het architectenbureau een huis-in-een-huis: een op zichzelf staande betonconstructie die de contouren van de oude muren volgt. Daardoor werd het mogelijk om het antieke karakter van de façade te behouden en niet te doorbreken met de ramen, deuren en verwarming die je verwacht in een modern interieur. In het zomerhuisje is plaats voor een woonkamer met afgeschermde nis om te slapen en een open haard. In het bijgebouw werden de keuken en badkamer ondergebracht.

Samenspel van nieuw en oud

Aan de buitenkant zie je niets van de nieuwe binnenbouw, alleen de ramen en de betonnen schoorsteen. Zo doorboort de nieuwe constructie de oude omgeving, zodat je een glimp opvangt van wat zich binnen afspeelt. Het contrast tussen nieuw en oud overvalt je pas echt wanneer je door de deur naar binnen kijkt.

Minimalisme in zijn puurste vorm

Het betonnen interieur is opgevat in een extreem minimalistische stijl. Het bad is een eenvoudige uitsparing in de betonvloer. En ook de keuken is niet meer dan een betonnen wasbak in een kale ruimte. Al dat strakke beton maakt van dit zomerhuis geen summum van luxe. Wél een ode aan de pure schoonheid van de omgeving en de rust van het Zwitserse platteland.

De gedroomde vakantiewoning is dit verrassende gebouw daardoor waarschijnlijk niet – tenzij je zoekt naar sprookjesachtige idylle in een Spartaans jasje. Wij zouden alvast beginnen met een warm tapijt aan de open haard.


12/02/2015

Uw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Vorige artikel
Domotica als nooit tevoren, dankzij IFTTT
Volgende artikel
Zó ziet de gigantische inloopkast van Jennifer Lopez er vanbinnen uit!