Bouw & Reno - Architecten

Hoe creativiteit deze garagebox omtoverde tot grandioos duplex appartement

When life gives you lemons… Soms heb je gewoon het budget niet om je droomwoning te kopen en dan heb je twee opties: je droom aan de kant schuiven of het beste maken van wat je hebt. De eigenaar van dit prachtige stulpje deed het laatste en stak zijn geld in de renovatie van… een garagebox!

Bij een garage denk je automatisch aan een donkere ruimte waar je spullen opgestapeld zijn en je auto overnacht. Je kan de geur van de uitlaatgassen al bijna ruiken…. Maar de eigenaar, Jérémie Buchholtz, en het architectenbureau FABRE/deMARIEN zagen het potentieel in dit goedkope buitenkansje. Alle andere appartementen in Bordeaux waren immers te duur en niet naar de zin van Jérémie.

Ruimte besparen? Stop alle functies in één meubel

Het architectenbureau toverde de garage tot een ruim duplex appartement. Nu ja, ruim… Het appartement zelf telt maar 41m² maar voelt groots aan door het slim ruimtegebruik en door te werken met een hoog plafond.

De eyecatcher van dit appartement is het grote houten meubel en dat is meteen ook de reden waarom dit kleine appartement toch zo ruim aanvoelt. De belangrijkste interieurelementen en functies, afgezonderd van de keuken, werden namelijk ondergebracht in het houten meubel: de living, bureau, de badkamer, de slaapkamer alsook tonnen opbergruimte. De visie achter dit meubel is dat alle belangrijke functies gecentraliseerd worden op 10m². De rest van de ruimte wordt dus als het ware bevrijd van meubels en rommel.

De badkamer vinden we binnenin het meubel en bestaat uit een lavabo, douche en toilet. Daarnaast is er ook plaats voorzien voor de boiler en de wasmachine. Bovenaan vinden we de slaapkamer wat veel weg heeft van een gezellig nest. Ook daar werd er op vernuftige wijze voldoende opbergruimte voorzien. Dankzij een groot dakraam boven het bed, valt er opnieuw veel daglicht binnen en kan de eigenaar ’s nachts de sterrenhemel bewonderen.

Natuurlijke verlichting en ventilatie dankzij de patio

Tot slot werd er zelfs ruimte voorzien voor een kleine buitenruimte. De patio aan de voorzijde van het appartement zorgt voor een grote inval van daglicht en voert ook gezonde buitenlucht aan. De patio zelf telt zo’n 12m² en kan afgesloten worden van de buitenwereld door de schuifdeur dicht te doen. Hetzelfde geldt voor het keukenraam: ook hier kan een paneel voor geschoven worden om wat meer privacy te creëren. Anderzijds zorgt het paneel, wanneer het geopend is, ook voor extra daglicht in de keuken.

Dit is dus ongetwijfeld één van de beste renovaties die we al tegengekomen zijn. Voor 80.000 euro kon hij de garage kopen en voor 35.000 euro werd de bouwvallige ruimte gerenoveerd tot een klein maar supergezellig appartement!

Bekijk de voor en na foto’s en neem samen met de architect een rondleiding doorheen het appartement “Passage Buhan” in onderstaande video:

© Photos Jérémie Buchholtz

17/02/2015

Uw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Vorige artikel
Ventileren doe je zo: 7 tips & tricks
Volgende artikel
De voordelen van zwart sanitair in de badkamer