Bouw & Reno - Architecten

Glazen draaideuren bezorgen Antwerps herenhuis een grondige facelift

Antwerpenaren hebben er sinds kort een nieuw pareltje bij om mee te pochen. Sinds kort staat namelijk de grootste draaideur ter wereld in hun stad. Met maar liefst 6 meter hoogte en een gewicht van 4 ton zorgen ze voor een monumentale overgang van dit hippe rijhuis naar de gezellige stadstuin.

De grootste hebben, we pochen er allemaal graag mee. Voor architecten Pieter Peerlings en Silva Mertens van Sculp IT is het echter niet de eerste keer dat ze een record vestigen. Zo haalden ze in 2008 al eens het nieuws met de smalste woning van Antwerpen en 4 jaar later bezorgden ze Antwerpen een nieuwe trekpleister met het grootste drijvende zwembad dat we allemaal kennen als de Badboot. Met deze indrukwekkende renovatie  hebben ze dus opnieuw een record te pakken.

Zicht op de toekomst

Het grootste doel van de renovatie bestond eruit om contact te creëren tussen het interieur en de stadstuin. Zoals zovele stadwoningen, was ook deze woning voorzien van aanbouwen en ‘koterij’ zoals we dat wel eens noemen in de volksmond. Deze belemmerden echter een vlotte overgang van het interieur naar de tuin en nam ook heel wat daglicht weg. Door de aanbouw te vervangen door een glazen gevel, geniet de woning niet alleen van een pak meer daglicht maar vallen ook de grenzen tussen het interieur en het exterieur weg. Het terras en de tuin zijn nu echt een verlengde van de woning en de monumentale draaideuren zorgen ervoor dat de bewoners in – letterlijk – een handomdraai de natuur naar binnen halen. Meer nog, volgens de architecten is de woning nu volledig klaar voor de toekomst.

Doordat het glas de hele achtergevel beslaat, hebben de bewoners vanop ieder niveau een onverstoord zicht naar buiten. In de woning zelf wordt er trouwens creatief omgesprongen met de niveauverschillen. Zo zien we dat de keuken lager gelegen is dan de woonkamer. Hierdoor kon er boven de keuken een klein kantoor ingeplant worden. En wie zou daar nu niet willen werken met zo’n mooi uitzicht?

De glazen wand heeft nog een extra voordeel: de zon kan nu zowel langs de voorzijde als langs de achterzijde het hele huis vullen met natuurlijk licht en ook wat extra – en gratis – warmte. De draaideuren zijn tevens voorzien van isolerende beglazing zodat het warmteverlies tot een minimum beperkt wordt.

Beton als rode draad

De architecten mogen ook nog enkele andere realisaties op hun conto schrijven. Zo werd de betonvloer uit de keuken doorgetrokken naar het terras. Dit zorgt voor een naadloze overgang en maakt de tuin meer dan ooit het verlengde van het interieur. Beton is trouwens de gemene deler van het interieur. Zo zien we het ook terugkomen in het keukeneiland – ook een ontwerp van Sculp IT – dat uitgerust is met een betonnen werkblad. Hetzelfde geldt trouwens voor het aanrecht. Het keukeneiland werd voorzien van wieltjes waardoor je het ook als buitenkeuken kan gebruiken.

De rest van de woning bleef vrijwel onaangeroerd. Alleen de badkamers op de bovenverdieping werden aangepakt: de badruimte kreeg een grondige update met een vrijstaand bad terwijl de douche bekleed werd met groene mozaïek. Wat deze renovatie zo geslaagd maakt, is dat de authentieke elementen van deze charmevolle rijwoning bewaard bleven en in harmonie samenleven met de moderne kenmerken. Denk maar aan de overgang van het traditionele parket in de woonkamer naar de gladde betonvloer in de keuken of het contrast tussen het strakke bad en de gietijzeren radiator…

Dit alles maakt van Lalo – de naam van de woning – het perfecte barbecuehuis. Dit zijn niet onze woorden maar die van de architecten zelf. Maar we kunnen ze weliswaar geen ongelijk geven, toch?

Bron: Sculp IT | Foto's: Roymans
15/06/2015

Uw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Vorige artikel
5 keer landelijk wonen in stijl
Volgende artikel
Hoe leg je een mooi dakterras aan?