Bouw & Reno - Airco & koeling

Verwarmen met airco en warmtepomp? Tuurlijk wel!

We geven het niet graag toe, maar de wintermaanden komen er weeral aan. Veel mensen zullen de link tussen airco en winter niet snel leggen, maar de airco kan ook in de winter voordelen hebben. Als je ten minste een airco hebt waarbij de werking omgedraaid of gebruik maakt van een lucht/lucht warmtepomp kan worden en waarmee je dus kan verwarmen.

Als je airco zegt, denkt iedereen aan gekoelde lucht. Maar er zijn tegenwoordig vele airco’s op de markt waarmee je ook kan verwarmen. Deze airco’s zijn namelijk ook inschakelbaar als warmtepomp. Twee vliegen in één klap dus!

De omkeerbare airco of lucht/lucht warmtepomp – voordelen

Het eerste grote voordeel is dat je cv-ketel of andere verwarmingselementen minder hard of zelfs niet moeten verwarmen. Een lucht/lucht warmtepomp heeft namelijk een zeer groot rendement (soms wel tot 300%) en zorgt dus voor een behaaglijke warmte. In geval van grote vertrekken of het verwarmen van meerdere ruimtes kan je nog steeds het verbruik doen dalen dankzij de omgekeerde airco.

Een tweede voordeel zijn de verbruikskosten. Aan traditionele verwarming met stookolie of zelfs met elektriciteit kan een hoog prijskaartje hangen, zeker als het een strenge winter is. De lucht/lucht warmtepomp haalt de warme lucht uit de buitenlucht en verwarmt deze extra vooraleer de lucht naar binnen geblazen wordt. En aangezien de buitenlucht in feite gratis is, zullen je verbruikskosten sterk dalen.

Het laatste voordeel is dat er verschillende soorten warmtepompen zijn met verschillende mogelijkheden (zelfs zwembadverwarming!). Zo heb je de keuze tussen een mono-split of multi-split warmtepomp waarmee je één ruimte of verschillende ruimtes kan verwarmen en koelen. Bovendien kan dankzij het multi-split systeem iedere binnenunit afzonderlijk in- of uitgeschakeld worden.

Op onze site vind je verschillende artikels over warmtepompen waar je bijkomende informatie vindt over de verschillende soorten warmtepompen en de vele voordelen van warmtepompen.

07/09/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Binnen en buiten, grenzen vervagen
Volgende artikel
Lenen voor een huis of lenen voor een bouwgrond?