Bouw & Reno - Airco & koeling

Tips bij het aankopen van airconditioning

Steeds vaker hoor je dat airconditioning onvriendelijk is voor het milieu, veel lawaai maakt en lelijk is. Maar deze vooroordelen zijn voorbijgestreefd. Tegenwoordig bestaan er diverse energiebesparende modellen die geruisloos en gemakkelijk in te bouwen zijn.

Capaciteit van de airconditioning

De capaciteit van het toestel, is de eerste belangrijke eigenschap. Het is belangrijk dat je duidelijk weet welke ruimte je wil koelen met de airconditioning. De afmeting van de ruimte is belangrijk en het aantal ramen en deuren, het type beglazing… Met andere woorden veel factoren waar je rekening mee moet houden.

Deze factoren bepalen het koelvermogen van de airconditioning. Het is belangrijk dat dit vermogen niet te klein is, hierdoor moet de airco steeds op de hoogste stand staan en dit is verspilling van energie. Ook omgekeerd is niet goed, als het koelvermogen te groot is moet je hem steeds uit en aan zetten. Dit vraagt ook enorm veel energie/elektriciteit.

Hoe kan je het koelvermogen voor de airconditioning berekenen?

Men telt ongeveer 30 à 40 Watt per kubieke meter. Dit wil zeggen dat je de lengte maal de breedte maal de hoogte van de kamer doet en dit maal 30 à 40. Natuurlijk is dit een berekening die een benadering weergeeft. De invloeden van ramen en deuren spelen, zoals hier boven vermeld, ook een belangrijke rol.

Ergonomische airconditioning

Bij aankoop van een airconditioning hou je best rekening met verschillende ergonomische factoren. Zo kan je best kiezen voor een airco die verschillende luchtstroominstellingen heeft. Want de airconditioner moet niet steeds op de hoogste stand staan, het moet mogelijk zijn om de kamer te koelen op een laag niveau.

Het geluidsniveau speelt hier ook een grote rol. Niets is zo storend als een airco die continu monotone geluiden voortbrengt. Kies dus voor een fluisterzacht exemplaar, op deze manier ga je je niet ergeren aan de airco.

Als laatste is ook de esthetiek belangrijk, het oog wil ook wat. Kies een airconditioner die past bij de inrichting van de kamer. Er zijn zoveel verschillende modellen dat je vast een vindt die bij jou past!

06/02/2013

Vragen en opmerkingen

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Zelf een betonnen vloer plaatsen
Volgende artikel
Domotica: optimaal genieten van je badkamer